Общински съвет-Пловдив отмени решението за придобиване на акции в "Международен панаир"

Пропадна и идеята за сграда на Операта на мястото на съборената Палата 1

С 39 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се" Общинският съвет в Пловдив отмени свое решение №110 от 13 април 2017 г., с което общината прие дарените от държавата 20,63% акции в "Международен панаир" АД. След двучасови дебати в местния парламент се стигна до връщане от Община Пловдив на Министерството на икономиката на 11 607 385 обикновени, поименни, безналични акции с номинал от 1 лев.

Очаквано против беше карето общински съветници от БСП Николай Радев, Ангел Иванов, Димитринка Вакрилова и Петя Манева. Тримата старейшини от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" гласуваха "въздържал се", докато за разваляне на сделката бяха 39-имата съветници от ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив.

"Днешното решение не означава, че Пловдив няма да влезе някой ден в управлението на Панаира. Но това няма да е днес. Панаирът е над нас, над Георги Гергов и Общинския съвет, той е на Пловдив и ще остане и след нас", декларира кметът Иван Тотев. Той бе категоричен, че ГЕРБ е единствената партия, която не може да бъде свързвана по никакъв начин с мажоритарния собственик на "Международен панаир" АД Георги Гергов, каквито обвинения имаше от опозицията.

Иван Тотев бе подложен на яростни атаки защо в рамките на 2 седмици ОбС-Пловдив е трябвало да взема 2 коренно противоположни решения по казуса с панаира. В отговор кметът заяви, че ако Община Пловдив е била частна фирма, то със сигурност е щяла да приеме тези 20,63% дарени от държавата акции, тъй като това е икономически логично. Но в политиката трябва да се отговаря на обществения интерес, а в случая явното желание на пловдивчани е да не се влиза в договорки с Георги Гергов.

Тотев дори даде пример за това с Инициативния комитет за построяване на Пловдивска опера, който преди няколко дни е поискал от кмета нов парцел за нейната сграда, като е отхвърлил възможността това да бъде на територията на панаира. Тази идея беше лансирана от бившия министър на културата Вежди Рашидов заради идеалната локация в близост до река Марица на мястото на съборената Палата 1.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика