Обявена е изключителна опасност от пожари в голяма част от страната

Снимка: Pixabay

Днес е обявена изключителна опасност от пожари в голяма част от страната. В Благоевград взимат превантивни мерки. За наблюдение на евентуално възникнали пожари ще се използва и дрон.

С 9 кули за видеонаблюдение Югозападното държавно предприятие ще се бори с горските пожари тази година. Кулите са разположени на най-високите точки в най-пожароопасните точки в горите в Югозападна България. На тях са разположени камери, които показват какво се случва в радиус от 10 километра. Освен картина, те дават информация и за температурата на почвата там, където посочи операторът от центъра за контрол.

„Когато имаме вторично или малко запалване, когато температурата е между 45 и 70 градуса, това квадратче става оранжево, а когато е темп над 70 градуса става червено, което означава че имаме реално запалване.“, обясни пред БНТ експертът по пожарна безопасност в ЮЗДП Румен Гаврилов.

Кулите и видеонаблюдението обхващат 65% от горите и гарантират мигновена реакция на горските служители при бедствие. Разбрали бързо за пожарите, те стигат за около 30 минути до засегнатата точка.

В горите в момента се извършват горско-стопански мероприятия за предотвратяване на горските пожари.

„Това са обозначителни табели, това са ивици, прегради, всичко това, което е свързанo с проекта за опазване на горите от пожари.“, обясни Румен Гаврилов.

От службата за Пожарна безопасност съветват при пожар в гората никога да не се предприема самостоятелно гасене, а веднага да се потърси помощ.

Пожарът в гората може да възникне и без човешка намеса. Обикновено това се случва при буря, придружена с мълнии. Стъкло също може да предизвика огън, защото при силно слънце то превръща слънчевите лъчи в огън. Такива случаи обаче са редки. 90 процента от горските пожари през миналата година са след човешка небрежност.

Вече са проведени разговори между българските и македонските горски служби за съвместни действия. Такива се налагат, когато избухне горски пожар близо до границата. В такива случаи служители от двете държави ще се борят заедно със стихията.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.