Обявиха бедствено положение в Свищов заради горящото сметище

Обявиха бедствено положение в Свищов заради горящото старо сметище. През последните седмици след заразата с Африканска чума, крайдунавският град за втори път е в кризисна ситуация като този път е заради обгазяване.

До извънредната кризисна ситуация се стигна след като депото отново се е възпламенило, а гъстият черен дим обвил селището, което е на около 10 километра. Обгазяването вдигна на крак местната управа, пожарната и еколози.

"Заради пониженото атмосферно налягане късно вечерта в неделя и в понеделник сутринта се получи силно задимяване. Незабавно към депото бяха изпратени пожарни екипи от РСПБЗН и от Кризисния център в Овча могила", обясни кметът на крайдунавския град Генчо Генчев.

Общо четири пожарни автомобила и земеделска техника, както и водоноски от общинската комунална фирма бяха отново на място като не спират да обливат тлеещото сметище. Дежурен екип от РИОСВ-Велико Търново пък прави замервания на въздуха, които отчитат, че няма опасност за населението.

"Наложи се да свикам Кризисния щаб в понеделник сутринта заради създалата се ситуация", заяви Генчев.

Сметището, което създава проблеми, е с площ от 50 декара, а дълбочината му на места достига до 20 метра. Задимяването се получава най-вече от горящи дунапрени. Според местни жители в продължение на седмици камиони с ямболска регистрация са пристигали и са изсипвали дунапренените отпадъци на свищовското депо. Заради тези данни ще бъде извършена проверка коя е фирмата, която е изхвърлила дунапрените.

"За да се преустанови тлеенето, трябва да се направи запръстяване, но площта е огромна и това трудно може да се направи", коментират от общинската администрация.

Коментари

Задължително поле