Обявиха грипна ваканция в цялата страна (обзор)

Заради грип коледната ваканция за учениците в цялата страна ще бъде удължена с два дни, обявиха вчера от Министерството на образованието и науката. Със заповед на вицепремиера и образователен министър в оставка Меглена Кунева 5 и 6 януари (четвъртък и петък) се обявяват за неучебни дни навсякъде в България. Децата трябва да се върнат в класните стаи в понеделник (9 януари).

Коледната ваканция започна на 24 декември, като беше предвидено учебните занятия да започнат отново на 5 януари 2017 г. Причините това да не се случи са влошената епидемиологична обстановка, нуждата за по-ефективна превенция срещу грипа и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и очакваните минусови температури в цялата страна.

За да се навакса пропуснатият през двата допълнителни почивни дни материал, учебното съдържание ще се преструктурира, обявиха от образователното министерство. Ще бъдат създадени условия децата да могат да се явят на олимпиади и състезания, уверяват от МОН.

Остава отворен въпросът дали детските градини ще спрат работа на 5 и 6 януари. Решение за това могат да вземат кметовете на отделните общини, разясняват от министерството.

За учениците в Благоевград и Кюстендил ваканцията ще е по-дълга. Тя ще продължи до 11 януари включително. Очаква се днес грипна епидемия да бъде обявена в Кюстендилска област, а утре - в Благоеврадска.

През изминалите дни грипни епидемии бяха обявени в Стара Загора, Русе и Монтана Пловдив, Хасково, Габрово и Перник. Очаква се епидемия да ги последва и в Пазарджик, според становището на държавния главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Заради агресивността на болестта д-р Кунчев препоръча във вторник ваканцията на учениците да се удължи до 9 януари. Към 3 януари такова удължение бе въведено от общинските администрации в Пловдив, Бургас, Перник, Варна, Добрич, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Монтана, Карлово, Хасково, Харманли, Суворово, Габрово, Севлиево, Трявна, Рудозем, Дряново.

Епидемиолозите съветват да се избягват посещенията на места, където се събират повече хора. Според тях ако има един болен в офис, в който работят десетина души, много голяма е вероятността вирусът да разболее 30-40% от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България