Обявиха извънредно положение в Узбекистан след две нощи на антиправителствени протести

Изображение: Pixabay

Извънредно положение беше обявена в автономната република Каракалпакстан в Узбекистан след две нощи на антиправителствени протести. Узбекистанският президент Шавкат Мирзийоев съобщи, че има загинали при безредиците.

Първият протест избухна в петък в административния център на автономната република - град Нукус. Демонстрацията беше безпрецедентна по размера си за Каракалпакстан. Протести имаше и снощи, а полицията разпръсна демонстрантите със сила.

Въведеното днес извънредно положение ще е в сила за един месец и целта му е да гарантира безопасността на гражданите, защита на техните права и свободи и връщане на реда и закона, съобщават от канцеларията на Мирзийоев.

Тази сутрин град Нукус беше спокоен, а по улиците патрулират полицаи и военни. Президентът Шавкат Мирзийоев посети автономната област два пъти в опит да потуши кризата, при която хиляди излязоха по улиците на протест. Недоволството накара  Мирзийоев да замрази планираните конституционни поправки, вследствие на които Каракалпакстан щеше да има по-малка автономност.

Сблъсъците в автономния регион са най-голямото предизвикателство пред 64-годишния Мирзийоев, който през 2016 година стана от премиер президент - след смъртта на Ислам Каримов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия