Обявиха монтанска фирма във фалит за неплатени заплати

Главна инспекция по труда

Предприятие от област Монтана е обявено в несъстоятелност заради неизплатени възнаграждения на работници, съобщиха от Регионалната инспекция по труда. Това е първият случай на фалит на дружество в региона заради бавени заплати, коментираха експертите.

При проверки миналата година служителите на инспекцията открили шивашка фирма с 6 служители в село Якимово, която бавела парите на хората си. „Дружеството не бе изплащало повече от два месеца възнаграждения на поне 1/3 от служителите си. Изпратихме тази информация в Агенция „Главна инспекция по труда” и оттам подадоха иск в Окръжния съд.

След обявяването на фирмата в несъстоятелност работниците имат право да потърсят парите си от Фонда за гарантиране на вземанията в НОИ” заяви шефът на инспекцията в Монтана Димитър Петров. През 2018 г. забавените заплати в региона са били за 1 380 000 лева. След проверки и взети мерки работодателите са платили около 650 000 лева и още 770 000 лева по-стари периоди, казаха от инспекцията по труда.

Под постоянното наблюдение на експертите са две дружества в региона – здравно заведение и птицекланица. Болницата вече излиза от кризата като е платила 2 150 000 от дължимите 2 600 000 на служители си. Птицекомбинатът обаче има около1 млн.лева задължения, а е платил 440 000 лева. Инспекцията е съставила на дружеството 68 акта за неплатени заплати, а санкциите по тях са за 115 900 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони