КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества Това реши парламентът с промени в Закона за енергетиката

Запалянковци трошили автобус и псували полицаи

Румен Радев: Високо ценим споделения опит на Швейцария в системата на дуалното професионално образование

Започна пръскане срещу кърлежи в Търговище

Осъдиха мъж и жена, държали 3224 литра контрабанден алкохол за 27 686 лева

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

Митниците унищожиха десетки хиляди дрехи, обувки и парфюми менте

13-годишно дете в болница след сбиване с връстник

Обявиха превантивно частично бедствено положение в Пловдивско

Частичното бедствено положение, което бе обявено в град Садово и селата Катуница и Ягодово заради скъсани диги на река Чая от 5 април до 10 часа на 12 април (сряда), е превантивна мярка, обяви областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

“По-добре да вземем превантивни мерки, отколкото след това да си скубем косите, ако има необратими последствия. По-добре да реагираме, когато кметовете искат това, защото те виждат на терен какво се случва, и предварително си свършим работата, за да няма основания за безпокойство”, декларира губернаторът Здравко Димитров.

В сряда той събра Областната комисия по бедствия и аварии, която набеляза конкретни мерки за възстановяване на разрушените от “Напоителни системи” диги по Чая заради реална заплаха от наводнения при високи води и очаквани проливни дъждове в следващите дни.

Решението за въвеждане на частимно бедствено положение е взето въз основа на констатациите на междуведомствена комисия, която на място е установила, че е налице предаварийна ситуация, с реална опасност за възникване на бедствие при високи води, което застрашава живота и здравето на населението на селата Катуница и Ягодово и ромската махала на Садово. Река Чая може да залее републикански път Е80 и земеделски земи, ако не бъдат незабавно не се възстановят разрушените и застрашени защитни съоръжения. Само край Катуница дигата на Чая е с късана на 4 места, на две от тях водата е отнесла разливните тераси, а най-близките къщи се намират на 500-600 метра, алармира кметът на селото Красимир Юруков, който не иска да се повтаря отново потопа от 2005 г.

На извънредното заседание в областната управа се реши, кметовете на застрашените населени места да издадат заповеди за денонощно наблюдение, мониторинг и оповестяване на населението при възникване на аварийна ситуация. На клон “Марица” на “Напоителни системи” ЕАД се възлага незабавното предприемане на аварийни мерки по изграждане на буни от едроломен камък на 3 участъка на река Чая в землищата на Катуница и Ягодово.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.