На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Обявиха частично бедствено положение в Девня

Частично бедствено положение ще бъде обявено от 28 февруари в Девня, съобщи областният управител на Варна Тодор Йотов. То ще важи за територията на фалиралия завод „Полимери“, където са складирани близо 2500 тона трихлоретан. Отпадъкът от производството е в две цистерни с вместимост по 5000 куб. м, но капаците им са амортизирани и при всеки обилен валеж вътре влиза вода. Тя е по-лека от химикала, създава „шапка“ върху него и му пречи да се изпарява. В една от цистерните е зейнала и пробойна с размери 50 на 5 см. Тъй като е на високо, оттам засега изтича само вода. „Няма пряк риск за здравето и живота на населението, но трябва да вземем превантивни мерки, за да предотвратим риска от авария. Пожарната и ВМС са в готовност да окажат съдействие“, обясни Йотов.

Обявиха частично бедствено положение в Девня

Докато зоната е в бедствено положение, ще бъде възстановена пропуканата бетонна площадка, върху която са резервоарите. Фирма ще измери дебелината им и ако се окаже, че има изтъняване, химикалът ще бъде прехвърлен с помпа от пробитата в здравата цистерна. „Операцията е рискова и ще я предприемем само в случай на крайна необходимост. Иначе ще запушим пробойната с полиестер. Той е по-надежден от дървените клинове, с които е кърпена досега“, обясни Йотов. Ще бъде осигурена и денонощна засилена охрана в завода. Територията му от 1030 дка е в руини и често през нощта вътре влизат крадци на старо желязо, разказа кметът на Девня Свилен Шитов.

Полимери бедствено положение Девня

„Разрухата в „Полимери“ е такава, че спокойно Холивуд може да дойде да снима там документален филм за войната в Сирия“, коментира областният управител. Той уточни, че собственикът на докараното до фалит дружество Николай Банев преди години е нарязал за скрап инсталацията за утилизация на трихлоретана, а днес считал, че държавата трябва да се оправя с боклука от производството. Транспортирането му в чужбина за утилизация ще струва 12 млн. лв. без ДДС, стана ясно преди месеци, когато бе обявена обществена поръчка за сложната операция. Спечели я френска компания, но друг участник я обжалва. Дори и след финала на процедурата ще са нужни 2 години, докато и последният тон опасен химикал напусне Девня, защото на месец могат да се извозват по 150 тона, а цялото количество се равнява на 10 влакови композиции, които ще трябва да прекосят няколко държави, докато стигнат до крайната точка във Франция, поясни областният управител.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.