Таско Ерменков, БСП: Зад протестите стои правителството

Най-скъпият Rolls-Royce радва първо англичаните Тръгнаха първите 8 екземпляра от SUV модела Cullinan

Трафикът се осъществява нормално през проходите Шипка и Петрохан при зимни условия

Ново фентъзи от Дж. К. Роулинг „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд” е хитът на седмицата

Фандъкова: Решението за оставката на Симеонов е добро, но да не забравяме, че ситуацията е предизборна

Каракачанов: Валери Симеонов се връща в парламента, чакаме да предложи нов вицепремиер

60-годишен мъж загина на място, след като навлезе в насрещното и се сблъска с камион край Аксаково

Майките на деца с увреждания след оставката на Валери Симеонов: Продължаваме с протестите, докато не се изпълнят исканията за реформа

Цветан Цветанов: Оставката на Валери Симеонов не ме изненада Няма риск за голямата коалиция, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Биляна Дудова, световна вицешампионка и двукратна №1 в Европа по борба: След една загуба се появи гладът за победи

Срещат ли се все още красиви мъже?

Сергей Лавров: Западът упорито се опитва да превърне Балканите в плацдарм срещу Русия

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

Дейвид Дейвис: Проектът за споразумение по Брекзит на Тереза Мей няма да получи одобрението на парламента на Обединеното кралство

Обявяваме доходите си от студентски бригади

Снимка: Архив

Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за доходите от миналата година е 30 април. Затова в рубриката на „Труд” “Данъчна консултация” обясняваме какви доходи трябва да се обявяват пред Националната агенция за приходи и как може да се подаде формуляра.

димитрина захаринова

Димитрина Захаринова е управляващ съдружник в одиторско дружество “Захаринова и партньори” ООД. Преподавател е във Висшето училище за застраховане и финанси в гр. София. Била е Директор на Националната Агенция за Приходите град София, съветник в ДАНС, както и директор на дирекция в Агенцията за държавна финансова инспекция. Регистриран одитор и данъчен консултант. Има двама сина и един внук.

Деклариране
на доходи
от чужбина

Данъчна декларация за получените доходи от 2017 г. трябва да подадат всички, които имат облагаеми доходи извън работната си заплата по трудов договор – например от наеми, граждански договори, хонорари и т.н. Данъчна декларация трябва да подадат и всички, които през миналата година са работили няколко месеца в чужбина. Например, ако сте били на бригади в САЩ или сте работили през лятото във Великобритания или Гърция. Правилото е, че ако сте били в чужбина по-малко от 183 дни от изминалата 2017 г., сте местно лице според българското законодателство и трябва да обявите тук всичките си доходи за годината.
Доходите от чужбина се попълват в Приложение №9 от годишната данъчна декларация. Там се посочват получените доходи, авансово удържаните в чужбина данъци и платените задължителни осигурителни вноски. В България всички облагаеми доходи се облагат с единна ставка от 10%, докато в повечето страни по света има необлагаем минимум и прогресивна скала на облагане – по-високите доходи се облагат с по-висок процент. Данъчното законодателство във всяка страна обаче е различно. Затова е добре преди да подадете данъчната си декларация в България, да проверите дали имате право да ви върнат част от авансово събраните данъци в чужбина.
Например, през лятото на 2017 г. сте били на бригада в САЩ, получили сте 1000 долара и са ви удържали федерален авансов данък от 10%. При подаване на годишната данъчна декларация в НАП доходът от 1000 долара трябва да бъде обложен с данък от 10%. Но данъците, които авансово са удържани в САЩ може да се приспаднат от данъците, които дължите в България, тъй като със САЩ имаме Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО).

Подаване
на данъчната
декларация
за доходите

Годишната данъчна декларация за доходите от 2017 г. може да се подаде:
• лично в офиса на НАП по постоянен адрес
• от пълномощник (за целта не е необходимо нотариално заверено пълномощно, а само в данъчната декларация трябва да се попълнят и личните данни на пълномощника)
• по пощата, като е добре да изпратите документите с обратна разписка
• на място в някои пощенски станции, където директно получавате входящ номер
• по интернет
Най-лесно и бързо данъчните декларации може да се подадат по интернет като допълнително удобство е, че това може да се направи и през почивните дни. За целта можете да използвате електронен подпис или безплатен персонален идентификационен код, който се взима от офис на НАП. Пускането на данъчната декларацията по интернет има няколко предимства. Първото е че пестите много време и не се налага да ходите до офиса на НАП, а можете да пуснете формуляра когато намерите време – в почивен ден, рано сутрин или късно вечер. Другото съществено предимство, е че не може да допуснете грешка при изчисляване на дължимия данък, защото това става автоматично след като въведете данните за получените доходи, внесените осигуровки, платените авансови данъци и ползваните облекчения. Освен това пускането на декларацията по интернет е напълно безплатно, за разлика от изпращането й по пощата, за което трябва да платите такса.

Данъчна декларация
с баркод

Ако нямате ПИК (персонален идентификационен код), може да използвате декларация с баркод. За целта тя трябва да се свали от сайта на НАП www.nap.bg, да се попълни “офлайн” на компютъра, след това да се разпечата, подпише и изпрати до НАП по пощата или да се подаде лично в офиса на НАП по постоянен адрес. При тази декларация изчисляването на данъка също става автоматично и не може да допуснете техническа грешка, а при отпечатването й върху нея се генерира баркод с цялата информация. В НАП само сканират баркода и цялата информация влиза в информационната система на приходната агенция, което пести време за обработка на данните.

Санкции
Физическо лице, което не подаде в срок до 30 април данъчна декларация за доходите си, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Лице, което не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства в данъчната си декларация, водещи до определяне на данъка в по-малък размер или до освобождаване от данък, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

Проверка
за получените
доходи

За да не забравите някой доход, който сте получили през миналата година, преди да подадете годишната си данъчна декларация е добре да използвате една от най-новите е-услуги на НАП. Гражданите, които притежават ПИК или електронен подпис, могат да проверят в сайта на НАП дали за тях има подадени и какви данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплатени доходи, различни от тези по трудов договор, като например от хонорари. Е-услугата “Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица” е достъпна чрез Портала на НАП за електронни услуги https://inetdec.nra.bg/. Е-услугата предоставя информация за вида и размера на изплатения доход, както и за удържания данък.

Плащане
На дължимия
данък

Плащането на дължимия данък за довнасяне по годишната данъчна декларация също трябва да стане до 30 април. Това може да се направи в клон на всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Като трябва да се попълни кода за вид плащане – 11 00 00 “Данъци и други приходи за централния бюджет”. Данъкът върху доходите може да се плати и като използвате интернет банкирането си. Дължимите суми може да се изпратят и с пощенски запис. Без да плащате банкови такси обаче, данъкът може да се плати по интернет през сайта на НАП. В офисите на НАП има банкови гишета, където плащането на годишния данък върху доходите на гражданите също е безплатно – не се събират банкови такси.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.