Овладян е големият горски пожар в Пирин

горски пожар

Овладян е големият горски пожар в Пирин над благоевградското село Стара Кресна. Над 250 души участваха в потушаването на огъня. До края на деня в района се очакват и валежи, информира БНР.

18 часа е продължила битката с огнената стихия. В гасенето на пожара се включиха горски служители, пожарникари и военни.

"Пожарът е овладян. На място бяха съсредоточени около 250 човека, които в последствие се разположиха по целия периметър и се направиха минерализовани ивици. Отделно имаме и 17 пожарни автомобила, с които се извършват гасителни действия. Все още на няколко места има вътрешни огнища, но по целия периметър са разположени хора, които дежурят и ще останат и до следобед, до късно вечерта, същевременно ще вземем мерки и през нощта да оставим дежурни екипи", информира Георги Пармаков, директор на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-вероятната причина за пожара е човешка небрежност, тъй като през мястото, на което термовизионните камери са дали индикация за запалването, минава горски път. Щетите са огромни, каза директорът на Югозападното горско предприятие Дамян Дамянов. Унищожена е около 800 декара 50-годишна здрава гора.

Метеоролозите предупредиха, че в късните следобедни часове са възможни и градушки в района. В цялата област се усеща нахлуването на студен фронт, но силният вятър остава.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че все още не е ясна причината за големия горски пожар над Стара Кресна. В кулоарите на парламента той коментира ситуацията така: "Дано се е поуспокоила обстановката, чакаме и дъжд. Ако има дъжд, нещо да ни помогне… Иначе само ние ще се справим трудно. Над 900 декара гора са. Не се знае каква е причината".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България