Овчаров и Димитров си мерят базиликите

В задочен спор през медиите влязоха едни от най-изтъкнатите експерти у нас – археологът професор Николай Овчаров и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Причината са две базилики. Едната бе открита на Перперикон, а другата край Старосел от екип на НИМ начело с Иван Христов.

В петък шефът на музея пусна писмо до медиите, в което обясни, че „неговата“ базилика е 25.2 см – с 20 сантиметра по-дълга от тази на Перперикон. Вчера проф. Овчаров отговори, също писмено.

„Всичко това би могло да се приеме като дружеска закачка, ако по този начин ние сами не обезценяваме пред хората собствените си постижения“, написа Овчаров.

Според него тази година е невероятно благодатна за проучванията в раннохристиянската археология.

„Когато преди три седмици оповестих откритието, ние бяхме стигнали до 25-я метър (на базиликата – б.а.) при широчина от 14.50 м. На 24 август свиках пресконференция, на която обявих, че дължината вече достига 31.50 м., а заедно с предполагаемия атриум (църковен двор – б. а.) очакваме постройката да достигне 40 м. Искрено се надявам и разкриваната край Старосел базилика да бъде също така монументална и красива. Поздравявам и Иван Христов, който е истинският откривател и нему се полага да оповести какво е намерил. И нека сами да не омаловажаваме откритията си с неуместни шеги и закачки“, написа археологът.

Коментари

Задължително поле