Огнеборец извади счупен кръст от леденото шуменско езеро

Младият пожарникар Стефан Митев/27г./ стигна първи до кръста, който беше хвърлен в неделя в замръзналото езеро край Шумен. Едното рамо на дървеното разпятие се отчупи при удара в леда, но присъстващите на ритуала го отчетоха като несломимост на вярата. Огнеборецът обяви, че се ентусиазирал да участва въпреки минусовите температури, защото християнските традиции трябва да се пазят и продължават. Общо девет бяха смелчаците и сред конкурентите на огнебореца бяха и световните шампиони по муай тай Християн Тотев и Пламен Борисов.

100 лв. от името на общината връчи кметът Любомир Христов на победителя, църквата "Св.Три Светители" го дари с библия. Свещениците от храма били инициатори за първи път в Шумен да има Богоявленския ритуал с хвърляне на кръста. Цялото езеро край Шумен беше в лед, по който дори яки мъже можеха да ходят. Затова спасители специално разбиха замръзналата повърхност, за да се отвори водна площ.

Празникът в Шумен стартира със света божествена литургия във всички храмове. Пред кметството бяха осветени и бойните знамена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони