Огнеборци спасяваха котка, бедстваща 12 часа в клоните на дърво

Снимка: Архив

Огнеборци са спасили в неделя котка във Велико Търново, която изкарала повече от 12 часа в клоните на високо дърво. Сигналът за бедстващото животно бил подаден в събота вечерта, а пожарникарите се отзовали на следващия ден, тъй като не бил с такава степен на спешност.

Тъй като котката останала на върха на дървото, екип на пожарната се отзовал на улица в западната част на стадиона и открил животното покатерено на тънко клонче, на височина около 5 метра. Спасителният екип опънал стълба, като един от униформените уловил мяукащата пронизително животинка с ръкавици и я свалил на земята.

Чести са случаите, при които огнеборци спасяват домашни и улични животни от различни критични ситуации.

"Обичайно изваждаме паднали животинки в дълбоки шахти и канали. Сред куриозните случаи е този на домашна писана, която се качвала на външния климатик на ул. "Теодосий Търновски" за ужас на стопанката си", разказват огнеборци.

Два пъти пожарникарите са сваляли котката от климатика, но се зарекли за трети път да не идват дотам, а стопаните да наглеждат своя домашен любимец. Нерядко огнеборците ловят влечуги, най- вече змии от частни домове и от дворовете на детски градини.

В нормативната база няма ясно разписани задължения на служителите на ПБЗН да спасяват домашни любимци, а основно домашни животни по време на големи бедствия- земетресения, наводнения и др. Въпреки това, пожарникарите продължават да изпълняват и тази хуманна мисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони