Огненият ад над Кресненското дефиле: Евакуират хора, два хеликоптера гасят

БЛАГОЕВГРАД. От кореспондента на "Труд"

Огнената стихия развилняла се над Кресненското дефиле погълна вече над 3 хиляди дка треви и гора. Пет часа след избухването на пожара започна евакуация на хора от близки села и махали по пътя на огъня. В гасенето се включи и втори хеликоптер. Битката с огъня е огромна, вятърът го разнася и овладяването му е трудно.

Евакуирани са над 15 жители на село Ощава и околностите. Някои от тях съобщават,че огънят е изпепелил две къщи и вили в района.

Огнеборци от Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Банско, Разлог, Гоце Делчев се включиха  в усилията за овладяване на огън. На помощ дойдоха и  пожарникари от Кюстендил, два екипа с пожарни коли от София, горски.

Положението обаче продължава да бъде критично. Няма опасност за газопровода, който преминава през територията, токът на подстнациите, които подават за Гърция , е спрян. Пътят на пожара минава през район където се планира да бъде прокарано трасето на бъдещата АМ Струма. Засега се предполага,че пожарът е предизвикан от някой недобросъвестен овчар от района на село Мечкул.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България