Огнен ад в Източен Алепо (СНИМКИ и ВИДЕО)

5 г. от началото на войната в Сирия стотици цивилни продължават да умират всеки ден в най-големия сирийски град Алепо. Битката за Алепо се смята за ключова за развоя на войната. Войници от сирийските специални части, наричани тук Ястребите на пустинята, отвеждат екипа ни на фронта в Алепо.

Източната част на града е окупирана от бунтовниците от фронта „Ал Нусра“ (обявен от Съвета за сигурност на ООН за терористична организация заради връзки с Ал Кайда). Само на 100 км на изток се простират границите на „Ислямска държава“ с център източния град Ракка. В момента около 17 кв. км или 35 % от територията на Източен Алепо е под контрола на джихадистите, обградени от всички страни от войници от сирийската армия.

В Източен Алепо няма ясно определена фронтова линия – ракети и снаряди падат от всякъде в жилищните квартали. Цялата зона е под обсега на снайперисти. Докато снимаме сраженията, ракета пада на 50 метра от нас. Има ранени войници. Спасява ни единствено случайността - в този момент сме защитени в снайперистки пост.

https://www.youtube.com/watch?v=WFvL6Lm-gXo

 

„Ястребите на пустинята“ отвръщат на удара с танкова ракета. Преди това ни предупреждават, че трябва да се евакуираме веднага, тъй като джихадистите на свой ред също ще отговорят с ракета. Прехвърляме се в щаб-квартира на Сирийската армия , където местният командир на „Ястребите на пустинята“ и руски офицери координират операцията.

Джихадистите изстрелват 6 ракети срещу летището на Алепо, една от които пада до училище. 7 деца са ранени. В отговор руски изтребители атакуват по въздуха. „Операцията е в отговор на атака от вчера, при която терористите разрушиха руска полева болница и раниха тежко руски войници и лекари“, обяснява сирийски офицер. Голяма част от цивилните вече са успели да избягат от източните квартали. Сирийски самолети хвърлят листовки от въздуха с предупреждение бунтовниците да се предадат доброволно, а цивилните да напуснат района. Част от тях обаче са държани като жив щит – тактика на джихадистите, която възпира временно атаката.

Докато руски изтребители обхождат района, само на километър от окопите на фронта намираме сирийски жени, които берат ряпа на полето. „Не се страхувам от ракетите, страхувам се повече за живота на тези момчета на фронта, синът ми беше отвлечен и убит от фронта „Ал Нусра“, защото помагаше на режима, другите ми синове са в армията, нямаме храна и пари“, разказва една от работничките на полето. Тази жена рискува живота си, за да събере няколко килограма ряпа, която да продаде на безценица. Снайперист забелязва екипа ни и стреля по нас, докато интервюираме работничките.

Журналистите в Сирия са любима мишена на джихадистите. Преди два дни ирански оператор не е имал нашия късмет и е бил улучен от куршум от снайпер. Въпреки стрелбата жените продължават да събират ряпа – единствения поминък, който имат в разрушения от войната Алепо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток