Огнен кошмар в Гърция, горят къщи (обзор)

Драматично е положението. В огнен обръч е страната. Три са пожарите, които бушуват в момента, два в района на Атина и един на остров Крит.

Дим е надвиснал над цяла Атина, мирише на изгоряло, съответно и кислородът понамалява. Пожарът в предградието Кинета се разраства поради силните ветрове, които променят и посоката на огнената стихия. Изгоряха и продължават да горят къщи и борова гора, хората напускат домовете си и се насочват към морето.

В гасенето на огъня се включиха 60 огнеборци и 25 пожарни коли, четири самолета и два хеликоптера.

Затворен за движение е пътният участък Атина - Коринт от 39 до 57 км. Забранено е преминаването и по стария път Атина - Коринт. Железопътният транспорт в района също е спрян.

Сухопътните войски, флота и авиацията са в готовност за включване в акцията по гасене на пожара в Кинета. Започна транспортиране на пожарникари от Солун.

Призова се обществеността да напусне района и спазва указанията на пожарникарите.

Според последна информация има ранен един пожарникар.

Втори голям пожар избухна в района на Метохи, близо до гр. Ханя на остров Крит.

Късният следобед трети пожар обхвана район Пентели в Атина.

Премиерът Ципрас, който отпътува за босненския град Мостар е уведомен за кризистната ситуация. Очаква се да кацне обратно в Атина след 22.00 ч

До момента в посолството ни в Атина няма постъпила информация за засегнати или бедстващи български граждани в следствие на пожара. Има обявен телефон за 24-часов контакт, на който могат да звънят за помощ. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на мисията: +30 210 67 48 105, 106, 107.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа