Огнище на африканска чума в Момчилград

Определена е 3-километрова предпазна зона около засегнатата ферма

Първично огнище на болестта африканска чума по свинете (АЧС) е констатирано в Момчилград, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Кърджали.

Бил е засегнат животновъден обект тип „лично стопанство“, в което са отглеждани 10 прасета. Става дума за изгорялата преди седмица частна ферма в Момчилград.

Пет от прасетата, умъртвени при пожара, са дали положителна проба за АЧС. Областната епизоотична комисия се събра на заседание, за да набележи мерки за превенция и контрол.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат Момчилград и селата Багрянка, Седлари, Соколино и Върхари, както и 10-километров периметър за наблюдение, която обхваща около 50 населени места в три общини – Кърджали, Момчилград и Джебел. Всички домашни прасета в Момчилград са евтаназирани след установяване на огнището, докладваха от Областната дирекция по безопасност на храните.

При ловните дружинки няма отстреляни диви свине, заловени в капани или намерени трупове. От Областното пътно управление дезинфекцират редовно местата за отдих и кошовете за смет, както и основните пътни артерии от РПМ. Екипите на Регионалната дирекция по горите претърсват горските масиви.

Епизоотичната комисия реши да бъде извършено ново преброяване на свините в личните дворове на територията на област Кърджали. При предишното преброяване животните бяха 210. Забранява се търговията и транспортирането на домашни свине.

Службите на Българската агенция по безопасност на храните ще организират редовни клинични прегледи в личните стопанства с цел превенция на АЧС.

Коментари

Задължително поле