Огнян Герджиков: България да влезе в най-интимния кръг на ЕС (обзор)

“България трябва да даде ясен знак, че иска да влезе в предверието на еврозоната - ERM2, и да има план за влизане в този най-интимен кръг на ЕС”, призова служебният премиер Огнян Герджиков. Това стана на форум, организиран от ПанЕвропа България, чийто шеф е Гергана Паси.

“Ако след изборите на 26 март няма възможност за бързо съставяне на правителство, служебното ще излъчи еврокомисар”, съобщи Герджиков и уточни, че става въпрос за 10 дни след вота. “Аз поемам отговорността”, каза служебният премиер и побърза да съобщи, че вече има договорка за това с президента Румен Радев,

Срокът, който Герджиков дава за съставяне на правителство, е нереалистичен, тъй като социологическите проучвания показват, че ще са необходими най-малко три партии за съставяне на стабилен кабинет. Това означава продължителни консултации. Очевидно е, че Герджиков иска именно служебното правителство да излъчи следващия еврокомисар. Първоначално като фаворит на професора се сочеше Гергана Паси, но Меглена Кунева също не бе отпаднала от листата с кандидати. В БСП се твърди, че и Деница Златева имала подобни мераци. Миналата седмица стана ясно, че консенсусната кандидатура е тази на посланика ни в Швейцария - Меглена Плугчиева.

Коментари

Задължително поле