Огнян Герджиков: Копривщица ще остане град-музей на всяка цена

Служебният премиер Огнян Герджиков даде пространно интервю пред БТВ след парламентарните избори.

За Копривщица

Моята реакция няма да бъде по-малко остра от тази на президента. Общинският съвет не може да решава такова нещо. Копривщица ще остане град-музей, такъв какъвто е. Министерски съвет няма да го позволи. Това коментира министър-председателят относно скандала с Копривщица.

За обществени поръчки

Попитан за реализираните обществени поръчки от служебното правителство и дадените над 3 млн. лева за пощенски услуги, химикали, Герджиков обясни, че тези рекламни материали могат да се използват за нашето председателство в ЕС.

Герджиков отговори, че следващият премиер е редно да направи ревизия на служебното правителство.

За природния газ

Относно повишението на природния газ премиерът каза, че то е закъсняло. Такова шоково, разбира се, стресира. Но не можем да го предотвратим. КЕВР взима решенията. Евентуално можем в някакви рамки да редуцираме повишението, обеща служебният премиер.

За проблемите на българо-турската граница на изборите

На въпрос какво е мнението му за сцените на българо-турската граница по време на изборите Герджиков сподели, че са били много неприятни и отвъд закона. По думите му случаят е в ръцете на прокуратурата.

Ние имаме интерес от добросъседски отношения с Турция. Утре ще върна посланик Нейнски в Турция, обяви Герджиков.

За евентуално касиране на изборите

Касиране на целите избори не може да има. Може да има касиране на избора на отделни депутати, обясни премиерът.

За уволнението на Иван Гарелов

За случая с уволнението на медийния съветник Иван Гарелов Герджиков заяви, че не е имало SMS към него от Бойко Борисов Гарелов да бъде освободен.

За уволнените 20 областни управители

За решението да се сменят 20 областни управители Герджиков коментира, че то е съвместно с държавния глава. Възможно е да сме допуснали и грешки, но решенията са съвместни, каза служебният премиер.

Никога не съм ходатайствал за каквото и да е. Нито една политическа партия не се е месила при уволненията и назначенията ми, каза още Герджиков.

За случая с министър Седларски

Длъжни сме да търсим инвеститори в България и извън нея. Аз имам доверие на министър Теодор Седларски, но не е най-силният министър в очите ми. Но имам и много добри в кабинета, коментира Герджиков съмненията за лобизъм от страна на министъра на икономиката.

След края на мандата

След края на мандата нямам намерение да оставам в политиката. Ще преподавам, обичам и да пиша книги - научна литература в областта на правото, разказа служебният министър-председател.

За демокрацията

Демокрацията ми отне затворените граници, опашките по магазините, показните магазини, политическото притискане, иронизира Герджиков. Той определи изказването на Корнелия Нинова по темата като много груба грешка.

Ако искаш поне половината български народ да те мрази неистово, стани политик - каза в обобщение Огнян Герджиков - Няма неоплювани политици.

Като служебен кабинет не можем да направим много. В основната задача - изборите, се справихме доста прилично, смята служебният премиер.

 

 

Коментари

Задължително поле