Огнян Герджиков: Подготвям папка с препоръки за следващия кабинет

Подготвям една папка за следващия кабинет, който ще бъде оглавяван от бившият и бъдещ премиер Бойко Борисов. Тази папка ще съдържа много препоръки към неговия кабинет и в нея ще намерят място и проблемите на Западните покрайнини. Това каза премиерът Огнян Гержиков след среща с националния съвет на българското малцинство в Босилеград, предаде БТА.

"Всички държавни мъже сме длъжни да надграждаме", коментира премиерът.

"Аз ще ходатайствам пред него да се опита в рамките на своя, вече дълъг мандат, ако не всичките, то поне част от проблемите да бъдат решавани", посочи Герджиков.

Той допълни, че сред проблемите, отнасящи се до Западните покрайнини, са и тези, свързани с образованието и с икономиката. "България има и държавен интерес Сърбия да стане час по-скоро член на ЕС, тъй като това ще даде допълнителен стимул в отношенията между двете страни и нещата ще изглежда различно, след като бъдем в едно европейско семейство заедно", каза още проф. Герджиков.

Служебният премиер допълни, че е нормално да има противоречия между две съседни държави, но изтъкна, че ние не трябва да се вторачваме само в противоречията. "Напротив - ние сме длъжни да установим възможно най-добри взаимоотношения. От наша страна това се е демонстрирало многократно. Надявам се, че такова положително отношение ще усетим и когато се срещнем с вицепремиера на Сърбия - Ивица Дачич, с когото ще обсъдим двустранните отношения", каза Герджиков.

Той посочи още, че ще гарантира готовността на страната ни да помогне на Сърбия в затварянето на преговорните глави, тъй като ние вече сме минали по този път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България