Огнян Герджиков: Радев и Борисов са мъжкари, знаят докъде могат да си позволяват напрежение

„Наблюдава се известно напрежение между президента и премиера, и двамата са мъжкари, със силно его, имат известни разминавания в позициите, така че това са нормални неща в един демократичен свят”. Това каза пред БТВ бившият служебен премиер Огнян Герджиков.

„И двамата са достатъчно интелигентни, за да знаят докъде могат да си позволяват напрежение, за да не се стига до сериозни проблеми”, отбеляза обаче той.

По въпроса за решението на служебния кабинет за изтребителите Герджиков коментира, че са направили това, което е трябвало.

„Когато в дневния ред на МС дойде тази точка, аз леко се притесних, защото оставаха десетина дни до края на мандата, и веднага звъннах на президента да питам толкова ли е наложително сега ние да вземем решение за самолетите. Той каза: Да, това е много важно, иначе изпускаме срокове, ще се протака, можем да изпуснем финансирането. И аз реших, че наистина това трябва да бъде направено, поясни Герджиков.

„Ние валидирахме това, което експертната комисия от 19 души единодушно реши и класира самолетите”, подчерта той, като допълни, че „комисията е назначена от предходното НС, не от нас“.

Нямам идея да са сменяни военни експерти. Ако е ставало такова нещо, то е ставало извън МС и извън моето знание, заяви бившият служебен премиер.

Сделка не сме сключвали, категоричен беше Герджиков. По думите му премиерът Бойко Борисов няма основание да се сърди на служебния кабинет по темата.

Герджиков призна, че с Румен Радев поддържат епизодични контакти и са се чували 1-2 пъти, откакто не е служебен премиер.

Според Герджиков държавният глава се справя добре и стои сериозно и стабилно на поста. С третия си кабинет премиерът Борисов е с натрупан огромен опит, което е безкрайно ценно, каза също Огнян Герджиков.

Той е убеден, че ще успеем да се справим с европредседателството.

Герджиков каза още, че още от първия ден, в който вече не е бил служебен премиер се е отказал от охрана и служебен автомобил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България