Огнян Дамянов е четвъртият член на ВСС от квотата на прокуратурата

Жребий определи четвъртия член на ВСС от квотата на прокуратурата. Това е Огнян Дамянов. Той имаше равен брой гласове снощи с Ясенка Шегърминова, предава БТВ.

Изборът е пряк, тоест всеки от прокурорите носи отговорност. Вече изборът се прави така, а не чрез делегати, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той предпочита ново тайно гласуване, а не жребий, но такъв е законът. Това е прецедент – равен брой гласове.

Вторият тур от изборите за попълване на прокурорската колегия в следващия Висш съдебен съвет приключи драматично снощи.

Нито един от кандидатите не получи над 50% подкрепа, а двама се оказаха с равен брой гласове.

Само 73 прокурори предпочетоха да пуснат хартиени бюлетини. Останалите се довериха на електронната система, чиято сигурност и прозрачност беше обект на критики през последните дни.

Така измежду 12-имата обвинители с амбиция да стават съдебни кадровици вчера бяха избрани само трима – окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов (485 гласа от 1160 възможни), апелативният прокурор от Бургас Георги Кузманов (481) и бившият зам.-министър на правосъдието и настоящ кадър на ВКП Даниела Машева (445).

С по 440 гласа останаха да се борят за последното четвърто място във ВСС Ясенка Шигарминова (АП-Пловдив) и Огнян Дамянов (ОП-Разград).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България