Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Новото чешко правителство загуби вот на доверие в парламента

Наемите на лукс имотите поскъпнаха Ръст в продажбите на жилища около НДК и в центъра на София

Огнян Златев: Страната ни върви напред въпреки кризите в Европа и света

Снимка: Веселина Ангелова

Предприемаческият дух в България е налице. Той се възползва от всички възможни инструменти, които ЕС предлага и се реализират добри проекти. Това заяви в сряда във Велико Търново ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев.

„Много е важно да се знае, че парите, които ЕС предоставя за развитието на българската икономика, са една малка част от БВП на страната. Те са една възможност за подтикване към инициатива на самите предприемачи. ЕС помага, но в кошара не вкарва”, обясни Златев.

Той бе в старата столица за провеждането на дискусия на тема: „България през 2017 г-възможности за растеж” . В нея взеха участие също кметът на Велико Търново Даниел Панов, съветникът по икономическото управление и европейски семестър Георги Янакиев и постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън.

Форумът беше открит от Даниел Панов, който запозна участниците с предстоящите перспективи пред Велико Търново и проектите, над които администрацията работи към момента.

„Темата за България е важна, аз благодаря на г-н Томпсън и г-н Златев, че избраха Велико търново за срещата, това ни прави отговорни. През последните години сме свидетели на голяма промяна, на облика на големите и малките населени места. Това се дължи на европейските средства, за които кандидатстват общините. Резултатите са доста добри. Надяваме се, че с усилията на изпълнителната и местната власт тези резултати ще продължат да правят добра инфраструктура на регионите, на градовете, добра образователна инфраструктура, добра възможност за туризъм. А също така да се обновяват и жилищата, чрез вече започналата програма за саниране на блоковете”, спдоели Даниел Панов. Той допълни, че днес България е не само атрактивна страна за инвестиции, а също така се превръща в желана туристическа дестинация и в страна, в която се създават много предприятия. По думите му местната власт е амбицирана градовете да имат по-добър и европейски облик. В тази връзка той сподели, че Общината има заложени 25 млн.лв по програмата Региони в растеж от новия програмен период. Панов изрази надежда и че голяма част от договорите ще бъдат подписани до края на тази седмица.

„В тази програма участват 39 български общини. В момента стартира и програмата за селските райони. Действително с тези пари ще се промени облика на градовете. Проектите, за които лобираме са: изграждането на магистрала „Хемус”, не само до Велико Търново, а по цялата отсечка и изграждането на високоскоростен път Русе – Свиленград. Надявам се чрез контактите, които имаме, както с ЕК, така и със Световната банка, да имаме дожро партньорство по тези и други проекти в България”, допълни Даниел Панов.

В тази връзка Огнян Златев поясни, че е много доволен от партньорството на България със Световната банка. Той подчерта, че въпреки проблемите, които се случват в Европа, икономиката трябва да върви напред. Златев допълни също, че ситуацията във вътрешнополитически план не е стабилна и наблегна на това, че за бизнеса е важно да няма подобни сътресения.

Той сподели, че във Велико Търново ще бъде проведена информационна среща за плана „Юнкер” и възможностите, които той предоставя за развитието на бизнеса в България. Златев подчерта, че не е от хората, които не виждат нищо положително в развитието на България. По думите на Златев страната продължава да върви напред въпреки кризите в Европа и света.

Оптимист за България се оказа и представителят на световната банка Тони Томпсън, който изрази надежда, че страната ни може да навакса изоставането в икономически и финансов аспект спрямо развитите страни от ЕС.

„Това е моето трето посещение във Велико Търново. Последният път обсъждахме новата стратегия за партньорство между Световната банка и България. Сега тази стратегия и рамката за партньорство вече са одобрени. Днес използвам възможността да говоря пред вас как тази стратегия ще бъде въведена в действие. Тя се основава на една много проста идея. БВП на България е малко под средния за ЕС. В същото време производителността на труда е около 3 процента. Ако ставаше въпрос за САЩ, Германия, Франция и Англия 3 процента би бил един много добър резултат. Но тази цифра означава за България, че ще е нужно едно поколение време, за да може Бълария да се изравни с останалите страни по доходи в ЕС. Ние считаме, че България има възможност да постигне повишаване на производителността с 4, а дори и с 5 %”, сподели Тони Томпсън.

Съветникът по икономическото управление и европейски семестър Георги Янакиев направи презентация за специфичните препоръки към България в рамките на Европейския семестър в периода 2016-2017г. Той посочи 4 основни направления, в които страната ни би могла да работи, за да отстрани основни проблеми, които на този етап спъват развитието. Янакиев обаче подчерта, че не са включени всички проблеми, които стоят пред България, а само онези, които могат да бъдат решени в краткосрочен план.

„Целта на препоръките е те да бъдат насочени към най-близките предизвикателства, пред които сме изправени. Не става въпрос за анализ на всички проблеми, а да намерим най-важните към този момент. Първата препоръка касае бюджета и финансите”, обясни Георги Янакиев. По думите му в страната ни трябва да се задържи растежа на икономиката, да се подобри събираемостта на данъците и да се справим със сивата икономика.

Втората препоръка е да се гарантира сигурността на баковия и застрахователния сектор. По думите на Янакиев последните доклади показват относителна стабилност във финансовите институции и подчерта, че ще бъдат много важни действията на БНБ за подобряване на състоянието на двете институции. До края на месеца трябва да приключи и анализа на счетоводния баланс и тестовете за устойчивост на застрахователните предприятия

Третата препоръка е свързана с подобряване на здравеопазването и достъпа до него. Засилване на социалните услуги и повишаване на политиките по заетостта, насочени към трайно безработните и младежи, които не участват в никаква форма на заетост и образование. Също така един от съветите е да се направят насоки и критерий за определяна на минималната работна заплата, поясни още Янакиев.

Като четвърта основна препоръка бяха посочени реформи за бизнес средата у нас. Да се реформира правната уредба на несъстоятелността, за да се ускорят процедурите за възстановяване и преструктуриране. Както и да се подобри ефективността и прозрачността на тези процедури. Препоръчва се също да се увеличи капацитета на съдилищата по отношение на производствата по несъстоятелност. Както и да се укрепи капацитета на Агенцията по обществени поръчки и на възлагащите органи.

Снимка Веселина Ангелова

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.