Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Цветанов и Нинова с общ законопроект Дават на родителите на загинали военнослужещи по време на задгранични мисии наследствени пенсии

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Огромно шествие в София подкрепи зимния туризъм Над 3000 тръгнаха души от центъра на града, минаха покрай сградата на МС и стигнаха площад „Св. Александър Невски“

Снимки: Цветан Томчев

Над 3000 души от цялата страна се събраха в София на митинг-шествие под мотото „Аз искам да карам ски в България“. Акцията бе в подкрепа на правителственото решение от 28 декември за частично изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“. По този начин кабинетът направи възможно започването на модернизацията на ски зона „Банско“, което е първата стъпка към цялостното развитие на зимния туризъм в България.

Всичко започна малко след 18;15 часа, но народът започна да се събира на кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ много по-рано.

Множеството се отправи по предварително оповестения маршрут – направо по бул. „Витоша“, след това надясно към сградата на Министерския съвет, Крайната точка бе площад “Св. Александър Невски“, където се проведе митинг-концерт.

Шествието бе предвождано от спортни легенди и популярни личности. Проявата беше подкрепена още при обявяването си от Христо Стоичков, Наско Сираков, Илияна Раева, Ирина Никулчина и още много успешни български спортисти от настоящето и близкото минало.

Сред хората бяха вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на Банско Георги Икономов и колегите му от другите общини в Благоевградско.

Множеството развяваше български и европейски флагове, надуваше вувузели и скандираше, че любителите на планината искат да практикуват зимните спортове в България, а не да ходят в други европейски държави.

Имаше и викове „Зелени боклуци“, насочени към групата хора, представящи се за еколози и блокиращи от години всяка инвестиция в зимния туризъм.

При кръстовището на бул. „Витоша“ и улица „Алабин“ хората спряха и затвориха движението за малко. Всичко бе под музикален съпровод, като имаше и народен ансамбъл.

Накрая шествието прерасна в митинг-концерт на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, където хората отново шумно заявиха подкрепата си за решението на кабинета.

 

Скандиранията: Благодарим на Бойко Борисов

Всички сме тук, за да заяви подкрепата си за решението на правителственото. Искаме да ни види София и цяла България. Ние, които работим и живеем в Пирин, сме истинските изразители на зелената идея, обявиха хората пред сградата на Министерския съвет, където шествието спря за няколко минути.

Всички бяха категорични, че им е омръзнало от зелените лъжи, които се разпространяват от няколко неправителствени организации с цел заблуда на българската общественост. Хората благодариха на премиера Бойко Борисов и на заместниците му Валери Симеонов и Красимир Каракачанов за взетото решение.

 

Валери Симеонов: София видя силата на Пирин

Здравейте, вие сте горди и достойни българи. Искам да ви благодаря, че ме поканихте на това събитие, защото София видя силата на Пирин. Сега тук са хора от цялата страна, които дойдоха да защитят своите интертеси. Това е само първата крачка – следва решавана на казуса “Витоша”, следва разработване на другите зимни курорти, каза пред хората на площад “Св. Александър Невски” вицепремиерът Валери Симеонов. Той бе категоричен, че е свръшлило времето на големите приказки и е дошло времето за действие. Симеонов завършки речта си с призив към хората винаги така да защитават своите интереси.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. много ясно, че трябва да се подкрепя зимния туризъм. не трябва да се позволява развитието да се саботира заради някви дето само интереса си гонят

  2. Защо зелените себорят срещу пистите в Банско!? Защото им плащат!!! В Алпите пистите са като Швейцарско сирене и там няма проблем! Засрамете се бе зелени, превърнали сте се в грантаджии, повдига ми се от вас, продавате България за стотинки!

  3. Минах и през двета протеста. На екологичния мога да кажа, че хората бяха в пъти повече…1000 срещу 8000 преброени от Роитерс. Тези, които дават пример с Алпите…знаете ли те на каква площ са? И горкият Пирин как изглежда като джудже спрямо тях.

Отговорете