Одит: Фирма на Кирил Петков уредена с евтина земя

Индустриална зона Божурище

Получава сертификат за инвеститор

Фирмата “Волаком” на настоящия премиер Кирил Петков преди години е купила терен в индустриална зона Божурище за 18 лв./кв. м, докато друга фирма по това време е купила земя на цена 30 лв./кв. м. Това става ясно от отговор на министъра на икономиката Корнелия Нинова на въпрос на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

През 2017 г. от министерството са направили одит на Национална компания Индустриални зони (НКИЗ). В одитния доклад има констатация, че е допуснато формално провеждане на конкурс, в който участват “Ацом” и “Волаком”, посочва Корнелия Нинова в отговора си. “Ацом” доставя оборудване на “Волаком”, която прави система за безопасност от летящи птици и прилепи.

Мнението на одиторите е, че при провеждането на конкурса не е трябвало да се залага условие за наличие на сертификат за клас инвестиция. Сертификатите на “Ацом” и “Волаком” за клас инвестиция са от 27 май 2013 г., когато Асен Василев е министър на икономиката в служебното правителство на Марин Райков. В съвета на директорите е влизала Виолета Лорер, “Волаком” е получила и близо 1 млн. лв. безвъзмездни средства от фондовете на ЕС.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес