Одобриха нови правила за прием в детските градини във Варна

Бонус ще има и за подрастващите с безработни родители

Промени в правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата във Варна одобри Общинският съвет на извънредно заседание. 

Водещ остава принципът на уседналост, но варненчетата, чийто постоянен и настоящ адрес съвпадат, ще получават допълнителни точки. Същото важи за посещавалите яслена група към същата забавачка и тези, чиито братя и сестри се обучават в желаната градина или училище. Този критерий фигурираше и досега, но с промените ще отпадне изискването за уседналост 2 или повече години. 

Заради пандемията допълнителни точки вече ще получават не само децата с двама работещи родители, а и тези, чиито майки и бащи са регистрирани в Бюрото по труда с право на парично обезщетение. 

Доказването на правото на бонуси ще става по облекчен режим чрез служебна проверка на постоянния и настоящ адрес на детето.

Приемът за градините и подготвителните групи в училищата започва на 10 май. Електронни заявления за кандидатстване ще се подават до 30 май, а първото класиране ще бъде обявено на 7 юни. За следващата учебна година вакантните места за яслените групи в забавачките са 386, а за първа възрастова група - 2136. В 16 общински училища ще бъдат приети в подготвителни групи 503 варненчета на 5 и 6 г.  

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони