Ожесточени спорове заради ЕС на втория дебат преди изборите във Франция

дебат, Франция, избори

Темата "Европейски съюз" предизвика ожесточени спорове във втория телевизионен дебат между 11-те кандидати на президентските избори във Франция. Лидерът на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин Льо Пен попадна под обстрела на своите конкуренти, след като се обяви за излизане от еврозоната и възстановяване на контрола по границите на страната.

Темата за Европа извади наяве дълбоките различия между отделните кандидати. Центристът Еманюел Макрон се обяви за засилване на европейското изграждане. Кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон призова за преразглеждане на европейските договори, предаде БНТ.

Републиканският кандидат Франсоа Фийон заяви, че Франция се нуждае от Европа особено когато става въпрос за конкуренцията, идваща от Съединените щати и Китай.

Кандидатката на крайната десница Марин льо Пен обаче поиска излизане на Франция от Европейския съюз, следвайки примера на Великобритания и незабавно излизане от еврото.

Марин Льо Пен: Искам да върна обратно гласа на хората. Искам френският народ да получи парите си обратно. Искам да поправя Франция, а за да стане това, трябва да имам ясен и точен манифест.

Макрон и Льо Пен, които са двамата основни фаворити на изборите, не успяха да постигнат съгласие и по въпроса за борбата с безработицата, която вече достигна 10 %.

Макрон се обяви за намаляване на данъците за бизнеса и насърчаване на преговорите между синдикати и работодатели, докато Льо Пен поиска данък върху бизнеса, наемащ чуждестранни работници.

Техният спор продължи с обвинението на Макрон към Льо Пен, че нейните предложения за въвеждане на високи митнически тарифи за вносни стоки е рецепта за "икономическа война".

Еманюел Макрон: Г-жа Льо Пен твърди, че ще се отърве от всичко и ще обложи с данък френските работници. Направо страхотно. Погледнете износа на фермерите ни - 40-процента от млякото отива към Европа, плодовете и зеленчуците също масово се изнасят. Как ще обясните на работниците в тези сектори, че ще затворите границите, но ще продължите вноса от Европа.

https://twitter.com/jennifer9watso1/status/849440015188885505

 

 

 

 

 

 

 

Кандидатът на десницата Франсоа Фийон от своя страна заяви, че Евросъюзът трябва да се съсредоточи на данъчните реформи с цел превръщането на еврото в една от основните международни резервни валути, която да стане алтернативна на долара и китайския юан.

Той подчерта, че Франция трябва да запази мястото си в Съюза, който обаче се нуждае от кардинални реформи за по-нататъшното си съществуване.

Президентските избори във Франция ще се състоят в два тура на 23-ти април и 7-ми май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа