Цветанов: Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му

Румен Овчаров: Целта на подновяването на енергийната стратегия на България е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми

Алекс Петканова закъса с педикюра

Китайски хакери проникнали в системите на подизпълнители на американските ВМС Откраднали данни за поддръжка на кораби и планове за ракети

Радосвет Радев: Страната ни е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света

Вежди Рашидов с нова изложба в галерия „Сан Стефано“

Тръгва филм за непобедения генерал В ролята на военачалника е Никола Николов, а на писателя Иван Вазов - Любомир Петкашев

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години (СНИМКИ И ВИДЕО)

САЩ отложиха повишаването на митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара

Стойко Сакалиев: Харесвам политиката на Путин

Близо 200 страни се договориха за правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата

Сняг и поледици днес, в седем области е обявен жълт код

САЩ подкрепиха решението на ЕС за „Северен поток 2“ и санкциите срещу Русия

Ева Грийн: Аз съм мечтателка Звездата говори за киното, еротиката и Европа

Инцидент в мина в Китай, седем загинали и трима ранени

Оздравяването на семейството ще оздрави и обществото Престъпници и наркомани често стават отгледаните само от майка момчета

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Съвременният мъж иска да остане сексуално свободен субект, за да се усети мъжествен

В тролея влизат възрастна жена и момиче на около 8-9 години, очевидно баба и внучка. Отстъпват им място, детето сяда, бабата поема раничката му, то забива поглед в телефона. Вероятно самичко радва още една баба и двама дядовци, много е ниска раждаемостта у нас. Но пък емиграцията е непоносимо за страната висока. Може да има кученце това дете, братче – едва ли. Вероятно и тази малка ученичка родителите ще упътят навън като поотрасне. А може и вече да са го ориентирали да си дири късмета в странство. Встрани от тях, далеч от родината.

В автобуса момченце на около 10-11 години с наведена глава плахо казва на баща си, че мама иска да го върне на баба точно след четири часа, иначе няма да го пуска да излиза сам с него. В някаква „Закрила“ щели двете да се жалват, по съдебен ред да му забраняват да го вижда. Наказват таткото, опазват от влиянието му чедото. Той не изглежда като отрепка, не мяза да е психопат или хладен към сина, тъкмо напротив.Наказват момчето по-тежко от бащата.

В тежка криза са съвременните общества в Европа, в Америките, другаде по света, неизбежно така е и у нас. В тежка криза е и семейството, взаимодействието му с обществото е двупосочно. В хода на настървения глобализационен напън усилено и целенасочено се разбиват и двете особено ценни еволюционни придобивки на човечеството. За да се унищожат националните държави и така се премахнат пречките за пълно господство на „златните“ стотина милиона „богоизбрани“ над останалите милиарди на планетата.

Повечето считани за излишни и подлежащи на последващо изтребване. Запазването, защитата и оздравяването на семейната институция еднозначно би оздравило и укрепило обществото, оттам и защитаващата го държава.Обратните процеси предполагат вавилонизация на националните общества чрез безконтролно нахлуване на „бежанци“, мигранти и другите чужди и дори враждебни културни групи. С последваща атомизация на хората в отворените до пълна безпомощност държавнотворчески общности.По Соросовия модел и джендъристката полуда.

Всяко семейство е своеобразна динамично променяща се система, осигуряваща според възможностите си среда за подкрепа и развитие на своите членове. Не винаги здравословна и гъвкаво приспособяваща среда, но очевидно по-добрата от известните за усвояването на първия социален опит на човека, на поведенчески, емоционални, комуникативни и морално-етични навици и стандарти. Много векове семейството е било крайно необходимо за елементарното оцеляване на човека, то все още е изключителна ценност за огромния брой хора.

Като главни злини, лошотии и опасности за страната и обществото днес се сочат демографската криза, все по-трудно поносимото нарастване на агресията, тревожните разстройства и наркоманиите, емиграцията на българи в детеродна и трудоспособна възраст. Всички те в умерена или висока степен са повлияни от кризата на днешното българско семейство. Човекът е обществено животно според Аристотел. Според други е тръстика, двуного без крила, разумно или мислещо животно, но задължително обществено. Неможещо да просъществува извън в група с други човеци. Семейството исторически е най-малката група, в която получава тази възможност.

В хода на еволюцията то се е развило точно с оглед оцеляването на хората като място, в което да се осигуряват защита, подслон и изхранване на членовете. Колкото повече има сътрудничество и сплотеност в него, толкова по дълго и успешно това ще се получава. А сътрудничеството и сплотеността ще се предават като особено важни ценности в по-големите групи, в обществото и неговата държава. Обратното на намеренията на „златните“ и „богоизбраните“.

Човек постоянно прави неща, които влияят на живота на другите – предявява изисквания, съди ги, вижда ги и чува или отстранено само ги гледа и слуша, отхвърля техни емоционални нужди.Така или ги подпомага, или им пречи. Начинът, по който се взаимодейства в групите, допринася за емоциналното здраве на членовете, или води до психични проблеми. Правилата и изискванията за взаимодействане се усвояват добре или зле от децата в семейството.

В зависимост от емоционалната наситеност на членовете в него, от начините, по които родителите укрепват или подкопават самооценката и чувството им за присъствие и значимост в обкръжаващия ги свят. Във „функционалното“ семейство, което е отворена и гъвкава система, общуването е свободно, ресурсите и информацията между членовете се обменят свободно, допускат се грешки. Чедото расте без да се пита дали е обичано, лесно проумява какви са правилата, съобразяването с които води до безопасното и топло вписване в микрообществото.

Предпоставки за успешното последващо вграждане в следващи обществени групи. В „нефункционалното“ семейство – една в значителна степен затворена система – общуването е предимно в полза на единия или двамата родители.Топлината е оскъдна, правилата са неясни, често се променят. Формулирани са като „закони“, изискват догаждане, неспазването им е силно затруднено, грешките водят до строги санкции. Говори се объркано, подвеждащо, нерядко обидно или заплашително.Грижите са недостатъчни и се предлагат неритмично.

Нефункционалните семейства стават все повече, в резултат се влошава културата, растат безсърдечието и грубостта в отношенията между хората. Традиционният брак е в тежка криза, все по-малко изпълнява своите социално-психологически функции. Съпружеските роли са дебалансирани, интимните отношения са нехармонични, жената е претоварена с разнопланови социални роли. Изкривяват се ценностните системи, дезорганизира се системата на роднинството, слабеят майчинството и особено бащинството.

Увеличава се насилието – предимно физическото от страна на мъжете, по-често психическото от страна на жените във вид вербална агресия и завишени изисквания. Набиращата скорост несемейна организация на живота засилва обществото към хаос, хората към ненатоварващо самотно-ергенско съществуване. Към т. нар. Стокхолмски модел, при който едва половината предбрачни двойки встъпват в граждански брак, при това по-късно повечето от тях се развеждат.

Младите подивяват, къде са бащите, пита френският философ Шантал Делсол във „Фигаро“. 20-годишно проучване за развитието на децата, отгледани само от майка в САЩ и Норвегия, показало, че момчета престъпници най-често стават лишените от баща. Подобна връзка се наблюдава във всички развити страни, има я и у нас.Важи и за наркоманите. Ако не искаме бащи в домовете, един ден ще имаме полиция пред гимназиите и сингапурска наказателна строгост, казва още Шантал Делсол.

Подсъзнанието е по-консервативно от съзнанието, при това му е господар, според Фройд. Хората са променили представите за себе си, за брака и семейството, но да променят по новому брачно-семейните отношения, не са готови. Мъжът не може да се откъсне от потребността си да е водачът, мъжественият, онзи, който „носи, а мама меси“. Несъзнателно жената точно такъв го иска и очаква, въпреки че днес е успешна колкото него, а често и повече. Лесно му е било преди да е мъжествен пред жената домакиня, много е трудно и сложно в съвременните условия.

И все по-често избира най-лесното – да не се товари с никакви задължения, да нямат общо домакинство и обединен финансов ресурс, по този начин ловко да стане силно привлекателен за нея. Да остане сексуално свободен субект, за да се усети отново мъжествен! Тъй като тя дълбоко в себе си все още иска семейство, брак, модела „Той силен, Тя слаба“. Парадокси. Мъжете даже не подозират колко много дължат на въображението на жените. Нуждата от „своя човек“, от сериозни отношения е запазена, няма го съвременният „формат“ как да се правят.

В условията на „социално-икономическо благоденствие“, на цивилизационен хаос и ентропийни процеси във все повече социални системи, XXI век май ще стане столетието на психиатрите, психотерапевтите и психолозите, на масовата психохигиена и психопрофилактика. Семейството днес е единственият устойчив крайъгълен камък, единственото работещо учреждение, казва великият мениджър Лий Якока. А то е където мъжът е уважаван, жената любима, децата безгрижни и на всички нещата им са на мястото си.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. Ще стане много страшно за България, ако здравия културен и националноотговорен елит не се освести и не поведе хората в защита на непреходните ценности като семейство, род и родина срещу либерастията, джендъристиката, глобализма и соросоидщината. Подобен призив намирам в тази статия.

  1. Русофилството е САРМ, ПОЗОР и ОБЕЗЛИЧАВАНЕ каза:

   Разбирам, че твоята цел и целта на автора е да ни „освободите“ от европейски гнет, да им откажем всички субсидии и фондове и да станем Българска Народна Република по подобие на Донецката и Луганската.

   1. Хапчетата шизи слабоумно. Да се надяваме, че с тези сбъркани гени си импотентен кат другия безроден нефел филип димитров.

    1. Кукундел, защо свали луканов и плевнелиев от програмата си? Защо ги замениш с Ф.Д? Ако имаш тетанус, може да си в делириум или това ти е от некачествен руски антифриз? Мое пък да си дишал Хелметекс. Кукундел!

 2. Браво! Черногледец храбър! Подобна реч е в стила на Радев, където всичко е лошо, всичко е черно и отникъде взорът надежда не види. Е, и какво като авторът е написал неща, които неговите връстници не спират да предъвкват по кафенетата? Сякаш се явява на изпит по социална психология и трябва да избълва на професора кой какво е казал, за да изглежда, че е чел. А КАК, АДЖЕБА, ЩЕ СЕ ОЗДРАВИ ТОВА СЕМЕЙСТВО авторът не казва. Сигурно знае, но не казва, за да изглеждаме тъпи пред него. А авторът чувАл ли е изречението, че детето се възпитава от цялото село. Не го е чувAл, защото НЕ ГО ПИШЕ В РУСКИТЕ БУКВАРИ.

  1. Едно решение(според мен). Държавата приема за спасение на нацията семейство от образовани, пълнолетни млади хора с 3 деца. Всички помощи да се съобразят с това. Спиране на помощите на самотни майки, подоходно облагане, безлихвели заеми и др. мерки в тази насока.

 3. Пише, ама не щеш а и не можеш да видиш, плазмодийче. Например като се противодейства на соросовия модел и джендърстката полуда, пише го ясно. Като се обяснява на обърканите млади хора цитираното от Лий Якока, че семейството е единствения устойчив крайъгълен камък и единственото работещо учреждение. За „руски буквари“ смърди олигото…

 4. Това което сте написали неуважеми ГОСПОДИНЧО е ПОЛУИСТИНАТА а истината е че ДС е тази която по моделана другарят МАКАРЕНКО не от днес разбива българското семейство на първо място с превръщанетона жената в РУСПИЯ от такъв защитен тип че когато е член на тайно-явното общество ДС всичките руспии се втурват да и помагат да убива БЪЛГАРСКИЯ мъж а той горкият също е оскатенот майчета руспиичета който се правят на светици и така. Как според вас ще стане това заздравяване г-н ДС агент колко жени вие лично сте вербували та с малки изключения няма българска която да няма наставник от ДС така че кзажете истината за МАФИЯТА ДС и започнте от там с реформите но и РАДЕВ И БОРИСОВ И ВСИЧКИТЕ СА ОТ ДС а тях е интересно кой ги управлява защото те са само ПИОНКИ в тази ДЪРЖАВА нищо че се изцепват да се правят на МЪЖКАРИ когато онзи ШЕФА от ДС им размайа пръст се покриват като мишлета. И вие драскачо сте от тази БАНДА за РАЗРУХА това че пишете е вашата задача но керванът си върви и кученцата като вас от време на време подлайват защото иначе вашият стопанин може да ви покаже и на вас ТЕРМИНАЛ №2 както го показа на 3.5 милиона българи. Останете си с ДС мафията и с ДС РУСПИЯТА да се правите на БЪЛГАРИ и ПАТРИОТИ имаше един БЪЛГРИН който написа всичките са маскари, а аз ще допълна и ИДИОТИ.

   1. Антифриза, троле. Пий си антифриза редовно, че вече съвсем издишаш.

 5. Verni fakti, ala greshni izvodi. Zhenata e tazi koiato pravi semeistvoto – zatui atakata e tam – da se razbiet vrodenite instinki za semeen uyut, za vernost na brachnoto leglo, za finansova i roditelska podkrepa ot mazhot. Globalizmot kazva – instituciite shte sa ,soprugot ti’ . Sichko po celiot svet mozhe da opitash. Ala pisano e – ne e dobre za covekot / mazh ili zhena / da e sam/a, kogato ediniot padne, grugiot shte go digne… . Ne se lazhete obache – ako nie BG mazhete ne si svarshim svoita si dlazhnost, to zhenite ni shte si zemat chuzhdenci za mazhe .

 6. Хората се влияят много от примера, който дават първенците, властимащите, политиците. Те в мнозинството си дават лоши премери що се касае за семейството. Масово са разведени, бездетни, извратеняци, ако имат деца ги засилват на запад. На Бойко Борисов детето и внучето са в Америка, на Цецка Цачева и Нинова – децата в Америка, Валери Симеонов прокле сина си че е останал жив, Добрите примери са малко, това е огромен проблем. Тащкива ги подбират имащите реалната власт в света.

  1. Ми ний си ги избираме бе… от импотентния нефел филип димитров, до съмнителния ба… лъжецa станишев…

 7. Така де, трябва ми мъж, дете си имам. Само че на някои „мъже“ им е по-лесно да са при мама, отколкото да носят отговорност. Един такъв, четиридесетгодишен, ми каза, че не е готов да бъде баща. А после защо били „мъжки“ момичетата. Ами как няма да е – след като носим и мъжкия товар в живота, защото децата ни си имат нуждите и след като бащата никакъв го няма, майката следва да подсигури нужното и за двамата.

  1. Ми мисли как ти си възпитаваш сина… сама го казваш, а и в статията го пише…

 8. „Но пък емиграцията е непоносимо за страната висока“ Правилно е да се напише,че емиграцията е непоносимо висока за страната. Бългерията не е висока,висока е Швейцария,висок е Непал. Ицко Финци е дърт дядо,но е мъж и има дете и на тая му възраст,което му прави чест. Не вервам той още да живее при мама и при тате.

 9. Дори само първите две изречения от тази писаница на господина, показват колко далеч е от истината, с колко мечтателна съзерцателност очаква бъдещето у нас. Без самият да знае, кое е точното действие, как правилно самия да постъпи в подобна житейска ситуация. Аз ще му подскажа правилния ход, нека помисли върху него. Ето го възпитателният път и съм сигурен в него. Отстъпил съм мястото си на възрастната жена. Тя поставя там внучето си. Веднага съм длъжен да му заповядам: – дете, стани ! След това ще си седна на мястото и ще му поясня : Аз отстъпих на баба ти, не на теб ! Детето ще гледа учудено, но завинаги ще запомни урока, а бабата ще запримига…

 10. Тризъбен, как изтърва светлия пример многоженеца плевню! Две жени са го презрели тоз мъжага що ни беше президентин, един ден и третата ще хукне на свобода от лигитие на тоз русофоб-западнофил..

  1. Русофилството е СРАМ, ПОЗОР и УНИЖЕНИЕ за цялата нация, но най-вече за самите русофили. Ако това не го разбирате, значи сте големи, ама много големи глупаци. Вие сте единствени и уникални за целия свят, но не с добро.

 11. Do Dr Iliev – spasenieto e po vehta bulgarska recepta – zdrav h-i , vesela kashta ! Pomaga cheren shokolad, bademi , edno yaice, 1 chasha Melnishko vino, spokoistvie, lipsa na stres za mazhot. ….. ! ! Detski spomen imat ot onova vreme – dalechni gosti noshtuvaha u nas, mnogo dolgo vreme skartcashe krevatot, bez mnogo, mnogo aah i ooh – ne pomnia spalh li, ne li ?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.