Озеленяват 100 дка кални паркинги в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова.

Това е една от мерките за по-чист въздух, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова

Започна затревяването на над 100 дка “кални точки” в София, съобщиха от Столична община. “Озеленяването на тези пространства, които експертите определиха като точки, които са източници на запрашаване в града, е една от мерките в програмата на София за подобряване на качеството на въздуха”, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на страницата си във фейсбук.

Кампанията стартира в неделя в кв. “Света Троица”, на ъгъла на ул. “Цар Симеон” и ул. “Димитър Петков”. Събитието е първото от серията инициативи, в които предстои по график в рамките на месец юни да се засади зеленина върху безстопанствени площи на територията на Столична община. “Кампанията ще обхване по график всички райони, чийто кметове са заявили площи при предварителното проучване и “картиране” на терените”, обяви Йорданка Фандъкова. За озеленяването на по-големите участъци общината ще се обърне за съдействие и към доброволци, а за по-малките ще се погрижат екипи на районните кметове, със съдействието на Столичния инспекторат.

“С тази кампания планираме до края на юни да затревим над 100 дка площи, повечето от които в момента са нерегламентирани паркинги”, съобщи заместник-кмета на София по екология Йоана Христова. Терените ще бъдат прекопани, ще се посадят треви и храсти и ще се добави компост от площадката “Хан Богров”. Освен това, ще бъде осигурена и водоноска, с която да се поливат посевите, уточни Христова. По думите й, ангажимент на районните кметове ще е тези площи да бъдат оградени, така че да се предотврати превръщането им отново в паркинги. Това може да стане с помощта на колчета, или с кашпи за поставяне на саксии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България