ОИК-Септември отказа да прекрати пълномощията на арестувания кмет на Семчиново

Съденият в Испания Пламен Темелков запазва поста си поне до 7 октомври

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Септември отказа да прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Семчиново Пламен Темелков, който в момента е подсъдим в Испания и на в Кралския съд в град Марбея стартира процесът срещу него и още 61 души. ОИК-Септември се произнесе по искане на жители на селото за прекратяване на пълномощията на Пламен Темелков и насрочване на нови частични местни избори за нов кмет на Семчиново.

В решението се посочва, че съгласно заповеди на кмета на Община Септември на Пламен Темелков е разрешен платен годишен отпуск за периода от 23 юни до 2 август 2017 г. (или общо 44 работни дни) и неплатен годишен отпуск за периода от 24 август до 6 октомври 2017 г. или общо за 30 работни дни. ОИК-Септември счита, че за времето, през което Пламен Темелков е отсъствал от работа поради обстоятелството, че е ползвал платения си годишен отпуск, е неприложима разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 10 от ЗМСМА, касаеща неоснователно отсъствие от работа.

В този смисъл към дата 7 септември (четвъртък), когато е проведено извънредното заседание на ОИК-Септември, не е налице неоснователно отсъствие от работа от страна на Пламен Темелков за период от най-малко 1 месец, поради което не са налице и предпоставките за предсрочно прекратяване на пълномощията му. Решението на ОИК Септември подлежи на обжалване пред Административен съд-Пазарджик в седемдневен срок, но най-вероятно жителите на Семчиново ще изчакат до 7 октомври, преди да внесат ново искане в ОИК-Септември или директно в ЦИК, както направиха през август Гюргена Петрова и още 10-ина жители на пазарджишкото село.

Кметът на Семчиново Пламен Темелков бе задържан заедно с още 8 българи с Европейска заповед за арест, в която са визирани обвинения за участие в организирана престъпна група, трафик на хора и склоняване към проституция. С решение на Окръжен съд – Пазарджик Пламен Темелков и компания бяха екстрадирани с военен самолет за испанския град Марбея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България