Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в сряда, 24 янури 2017

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Горанов в Брюксел: Карта за въвеждане на еврото ще имаме до юни Промениха списъка на страните, които не сътрудничат на ЕС за данъчни цели

60 млн. лв. трябват за доброволна наборна казарма 2017 г. е с най-слаба раждаемост от десетилетия

Отпускат евросредства за възстановяване на щетите от пожарите в Кресненското дефиле

Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Океански пришълец спасява Черно море

Запасите на калкан, хамсия и барбуня засега намаляват

Гребенестата хищна Берое овата измества подобната на медуза ктенофора Мнемиопсис лейди, която изяжда зоопланктона

Океански пришълец измества сериозен вредител от водите на Черно море. Битката между двата вида спасява храната на редица видове риба по нашето крайбрежие, съобщиха експерти от Института по океанология (ИО) при БАН при финалния отчет на проекта за проучване на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг.

Той бе реализиран от ИО и Басейновата дирекция за Черноморския район (БДЧР) с 1,35 млн. лв., осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Още докато проектът бе в ход, екипът съобщи, че подобната на медуза ктенофора Мнемиопсис лейди изяжда зоопланктона, с който се хранят хамсията, малките сафридчета и трицоната и дори напада рибните личинки. Миналата топла зима бе отчетен бум в популацията на вредния пришълец, докаран с баластни корабни води по нашето крайбрежие преди около 30 г.

Друг подобен вид нашественик обаче е нормализирал баланса в екосистемата, установили учените. Гребенестата хищна Берое овата, която достига до 16 см, опразнила крайбрежието от опасната Мнемиопсис лейди. И тази ктенофора е влязла в Черно море от Атлантика, но за разлика от събрата си е полезна, особено в края на лятото, когато е пикът в размножаването й.

Въпреки това запасите на калкан, барбуня и хамсия намаляват, само рибата на народа – трицоната, е в стабилни количества, сочат проучванията на ИО. Учените не са изследвали какво е състоянието на популацията на другия по-стар вреден нашественик – рапана, който унищожава мидите.

„Фактът, че преработвателните ни фабрики внасят рапани от Румъния, обаче е показателен, че в момента има спад в развитието на рапаните по нашето крайбрежие. За да регулираме процеса, е нужен стриктен екоконтрол, не тралене“, коментира доц. Валентина Тодорова от ИО, която е ръководител на научния екип по проекта. В рамките му специалистите са направили 12 експедиции. Изследвали са биоразнообразието, хидрографските изменения и замърсителите на морската околна среда.

„Оценката ни е, че няма критичен екологичен проблем в нашите води. Състоянието им е умерено добро“, обобщи доц. Тодорова. За първи път с част от техниката за 350 000 лв., закупена от института по проекта, са започнали и замервания на подводния шум, като тепърва ще се установява как той влияе на морските обитатели. Събраните данни са послужили и за подготовката на морския стратегически план на България, който бе приет в края на миналата година, уточни Десислава Консулова, шеф на БДЧР.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Българите нямат нужда от нашественици. Те се самоизяждат. На всички циганки –> безплатни спирали!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.