Окичват кучета спасители с GPS

Кучета спасители на БЧК от цялата страна вече ще работят с проследяващи устройства. Смелите четириноги са оборудвани с каишки с GPS. Те не само ще повишат сигурността на животните, но и на самите спасителните акции, в които те участват, твърдят от българската IT компания „Алтерко Роботикс“.

Всички 23 самоотвержени пухкави спасители ще се борят за живота на пострадали в планината заедно с новите си придобивки, наречени MyKi Pet. Те работят със SIM карти, които бяха предоставени безвъзмездно от Мтел.

Дарението бе направено на специално събитие, организирано от Планинската спасителна служба, което се състоя на база „Алеко“ на Витоша. В снежните преспи беше направена демонстрация на планинска спасителна акция с кучета.

„Изключително сме щастливи, че с нашия MyKi Pet и съвместно с Мтел ще можем да сме от полза на българските спасителни служби и по-специално на кучетата спасители“, каза Димитър Димитров, изпълнителен директор на „Алтерко Роботикс“, който лично връчи българските тракери на Радко Марков, директор на Планинската спасителна служба на БЧК.  Устройството е много леко, може да се прикачи към всяка каишка и благодарение на него водачът на кучето ще може да следи неговото местоположение в реално време на мобилния си телефон. Така той ще е винаги спокоен за безопасността на животното, казват създателите на джаджата.

През специално обучение за работа с новите устройства преминаха и екипите на спасителните служби, а IT специалистите ще подобряват опциите на тракерите според опита на терен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България