Около далавера с лекарства бил скандалът в КОЦ-Пловдив

Прокуратурата извършва проверка в лечебното заведение

Далавери със скъпоструващи лекарства били в основата на скандала в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив. Това заявиха пред “Труд” източници, пожелали анонимност. Става въпрос за изписване - с нужда или без, на химиотерапия, и то с оригинална молекула, за лечението на пациенти, от което участниците в схемата са печелели.

Скандалът в КОЦ се завихри след репортаж на Нова телевизия за извършени в болницата операции по отстраняване на органи без медицинска необходимост.

По случая се самосезира и прокуратурата. Дни по-късно от онкодиспансера излязоха с позиция, че срещу тях има организирана атака с цел да се елиминира лечебното заведение в полза на частните такива, както и че за клинична пътека от 22,50 лв. никой лекар не би осакатил пациент.

Утре, 8 ноември, ще се проведе протест на персонала на КОЦ-Пловдив в защита на професията и болницата. Той е от 12 ч в База 2, бул. “Ал. Стамболийски” 2А.

Междувременно зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков внесе предложение за освобождаване на шефа на КОЦ - д-р Красимир Вальов, както и на д-р Галина Карауланова, управителка на МБАЛ “Св. Мина”.

Днес обаче кметът Иван Тотев заяви, че общината застава безусловно зад онкодиспансера и няма да бъде разглеждано предложението за смяна на д-р Вальов, докато трае проверката в лечебното заведение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве