Министър Маринов: Нямаме официална информация за инцидента във Великобритания

Турция може да закупи нови комплекси С-400 от Русия

Прокуратурата предаде на съд мъж, причинил смърт на пътя

Отварят за гражданите буферния паркинг на метростанция „Стадион Васил Левски“

Славея Сиракова отлага сватбата

Гуна Иванова снима клип с Брас Бенд Сандански Събраха македонски песни във фолклорна китка

Петима отиват на съд за трафик на мигранти от Турция към Западна Европа

Изящен фамилен орган от началото на 19 век дариха наследници на Варненската опера

Главният прокурор: Протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев са опит за политически натиск

Остро въглеоксидно отравяне е причината за смъртта на майка и син в Търговище

Министър Петков: Пенсиите може да нараснат и с повече от планираното

Държавата направи много, за да намали нелегалната търговия на тютюневи изделия в България Интервю с Мила Маречкова, управител и директор Маркетинг и търговия в Бритиш Американ Табако България

66-годишен пострадал при срутване на плоча при ремонт

Мъж се самозапали пред агенцията за бежанците на ООН в Женева

Около 1 млн. деца в Европа живеят в институции

Деинституционализацията е дълъг процес, в който България натрупа богат опит и може да подпомага другите държави в региона. Това каза Алекс Кристопулос, заместник-изпълнителен директор на фондация „Лумос“ по време на участието си в конференцията за бъдещето на Европейския социален фонд, която се провежда в София, съобщиха от Министерство на труда и социалната политика.

Преди 9 години Европейската комисия заедно с България впрегна ресурси на регионалния фонд и на Европейския социален фонд, за да преустанови практиката на институионализация и приоритизира грижата за децата с увреждания. През последните 2 години огромен брой институции бяха затворени, децата от тях бяха изведени и настанени в центрове от семеен тип. Задачата е изпълнена, но тези услуги трябва да бъдат развити, укрепени, за да могат децата на живеят в семейна среда. Българското правителство има много силна визия за деинституционализацията, каза Кристопулос.

Трябва да мислим за включването на децата в процеса на вземане на решения. България е чудесен пример в това отношение, посочи Кристопулос.

Като предизвикателство пред страните в ЕС той посочи осигуряването на адекватни грижи за децата-мигранти. Не трябва да се създават паралелни системи, а да се укрепват националните институции, за да могат да осигурят подкрепа като за местните деца.

Проучванията показват, че около 1 млн. деца в Европа живеят в институции, откъснати от семействата си, от общностите си, в условия, в които не мога да ползват основни права. Всеки, който е отрасъл в институция, по някакъв начин е увреден или физически, или емоционално, или психически. Над 8 млн. деца по света живеят в подобни домове, в институции. Това уврежда техните възможности и потенциала им в чисто човешки план, каза Кристопулос.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.