Около 1 млн. лв. дневно са загубите от опашки по граничните пунктове

Косвените загуби от опашките по граничните пунктове са около 1 млн. лв. дневно, а в рамките на една година надвишават цифрата от 300 млн. лв. Това каза председателят на Комитета по транспорт към КРИБ Христо Христов на пресконференция на тема „Нетърпимата обстановка по всички ГКПП на Република България”, предаде „Фокус“.

„Два са основните аспекта на този протест – единият е социално-хуманен. На тези шофьори времето им не преминава в 2-3 часа. Те са обикновено между 12 и 24 часа, когато няма акции и специални събития по границите. Например, по турските граници на „Лесово“ и „Капитан Андреево“ средно са около 24 часа, на сръбската средно около 12-16 часа, на румънската граница на мостовете на Видин и Русе – 16-24 часа, подобно е и на „Кулата“ – около 12-16 часа“, уточни Христов.

Според него шофьорите са изправени пред невъзможността да осъществяват нормален човешки живот през това време. „Следващият аспект е икономическият. Това не го плащаме само ние, а цялото общество. Износителите ни губят конкурентоспособност. Около 30% износителите ни си експортират стоката по-бавно, отколкото румънските“, допълни Христов. По думите му при еднаква цена и качество на стоката, трябва да я продават на по-ниска стойност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България