Около 300 лева отиват за подготовката на един първокласник

Най-малко 300 лева са необходими за подготовката на един първокласник за новата учебна година, въпреки че държавата осигурява безплатен комплект учебници.

В тази сума влизат задължителните допълнителни учебни помагала, училищната раница и униформата на детето, която също е задължителна в много училища. Разходите на родителите реално са още по-големи, предупреждава БНТ.

Мина Къртова е майка на първокласничка. Остава изненадана от сумата, необходима да изпрати малката София на училище за първи път. Парите, които е дала досега, са близо 700 лева.

Разказва, че най-евтино излизат учебните тетрадки и помагала - около 50 лева. Училищната униформа е 90. Раниците струват на пазара средно около 60 лева, но за да не бъде тежка за детето, Мина я избира ортопедична и олекотена. Тези екстри вдигат цената й двойно.

Родителите на София предвиждат в бюджета си и сума за обзавеждане на детската стая с най-необходимото.

"Бюрото със стола са също един сериозен разход – между 200 и 250 лева. Най-важното е създаването на добра работна обстановка за детето, спокойна и приветлива”, каза Мина Къртова. Според нея еднократната помощ от 250 лева, която държавата дава, за да подпомогне родителите на първокласниците, е крайно недостатъчна и покрива само малка част от разходите. За това семейството започва да спестява месеци преди това.

От “Социално подпомагане“ във Варна напомниха, че приемът на молби за еднократна помощ приключва на 15 октомври. Парите се изплащат в срок от един месец по банков път или чрез пощенски запис. Но за да ги получите, доходът на член от семейството не трябва да надхвърля 400 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България