Близо 4 на сто от българите се чувстват самотни

Около 4 на сто от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показват данни от проучване на Евростат за възрастното население в ЕС през 2015 г.

По този показател средно около 6 процента от възрастните хора в ЕС се чувстват самотни и няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи, показва анализът.

Ако се приложи процентът на самотните българи спрямо общия брой на населението у нас, излиза, че над четвърт милион българи са изпаднали в изолация и самота.

По данни на НСИ от последното преброяване у нас – има тенденция за увеличаване на домакинствата без деца. Според родната статистика най-висок е бил у нас процентът на едночленните домакинства – около 30 на сто, двучленните домакинства са били 28 на сто, а домакинствата с едно, две или повече деца, съответно – 20 на сто, 13 на сто и 7 на сто.
При последното преброяване домакинствата у нас са били около 2,8 милиона.

Около 73 на сто от домакинствата у нас живеят в градовете, а 27 процента – в селата. В селата е регистриран и най-висок дял самотно живеещи хора у нас.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „Около 6 процента от възрастните хора в ЕС се чувстват самотни и няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи и над четвърт милион българи са изпаднали в изолация и самота.“ Бедността и мизерията какво ли не правят?!

  2. Eми и премиерът Бойко е самотен пък не се жалва наляво и надясно. Орешарски изпадна в изолация, цара самотно си царува във Враня, царкинята си развява байрака в Мадрид, не е ясно дали сама. А бе тежко е, няма кво да се каже.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.