Окончателно: Анулираха визата на Джокович

Австралия анулира за втори път визата на сръбския тенисист Новак Джокович заради продължаващия спор между двете страни относно правото на спортиста да посети страната неваксиниран срещу коронавируса.

Решението на министъра на имиграцията Алекс Хоук означава, че Джокович трябва да бъде депортиран.

34-годишният сърбин, който е водач в световната ранглиста по тенис, обаче отново може да обжалва пред съда това решение. Джокович вече спечели веднъж в съда оставане в Австралия, след като граничните власти в страната бяха анулирали визата му.

В мотивите за решението си да анулира визата на Джокович Хоук се позовава на австралийския закон за миграцията, според който всеки, който представлява потенциален рикс за "здравето, сигурността или ред в австралийското общество", може да бъде изгонен от страната.

Джокович е в Мелбърн, за да играе на Откритото първенство на страната - турнир, който той е печелил цели девет пъти, включително и във всяка една от последните три години.

Сърбинът пристигна в Австралия на 6 януари. Той обяви, че не е ваксиниран, тъй като в средата на декември месец е дал положителна проба за коронавирус.

Властите в Австралия и медиите по света обаче изразиха съмнения относно това твърдение, тъй като тенисистът не се бе карантинирал, посети серия от събития през втората половина на декември и пътува от Сърбия до Испания.

В същото време Австралия е една от държавите по света, които прилага най-сурови мерки в борбата с коронавируса, като изисква ваксинация от всички, пристигащи от чужбина и налага едни от най-драстичните локдауни. Допускането на Джокович в страната породи огромно недоволство сред австралийците, които в голямата си част поискаха депортирането му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Максим Николов

    Значи и демокрацията не ебава върховенството на закона и съдебната система.

Още от Спорт