Окръжен съд-Пловдив отряза прокуратурата за задържане под стража на алкохолен бос

Джигитът убил с джипа си 85-годишен велосипедист е лежал 5 години за поръчителство на палежи

Пловдивският Окръжен съд отказа в понеделник след обяд искането на Окръжна прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо 49-годишния Тодор Неделчев, който на 13 юли (четвъртък) прегази с джипа си „Нисан Навара” 85-годишен велосипедист на улица „Авксентий Велешки” на изхода на Цар Симеоновата градина край Народната библиотека „Иван Вазов”.

От прокуратурата повдигнаха обвинение на собственика на алкохолната фирма „Джиро Трейд” в село Първенец, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 85- годишен мъж – престъпление по чл. 343, ал. 1, буква „В“, във връзка с чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс. Окръжните магистрати обаче прецениха, че не са налице всички законови предпоставки, предвидени в член 63 от НПК за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, въпреки че Тодор Неделчев е осъждан за поръчителство на палежи и е излежал 5-годишна присъда от 2012 г. Според окръжните съдии от доказателствата по делото не може да се направи извод за наличието на реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление от обвиняемия. Според съда целите на мярката за неотклонение по чл. 57 от НПК биха се постигнали и чрез най-леката предвидена в закона мярка „подписка”.

Определението на Окръжния съд не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 25 юли (вторник) от 10 часа, съобщиха от Съдебната палата в града под тепетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право