Окръжната прокуратура в Търново отчете нисък ръст на оправдателните присъди

Общо 6368 досъдебни производства са наблюдавани през миналата година от Окръжната прокуратура във Велико Търново. От тях са приключени 3776, като всички в законовите срокове, с изключение на 1 дело. Това стана ясно от отчетния доклад на окръжния прокурор Емил Денев.

op1

Той отбеляза, че е намалял общият брой на спрените досъдебни производства спрямо предходните години и това е трайна тенденция.

През миналата година на съд са предадени 1063 лица, срещу 1014 през 2016г. През отчетната година е налице известно увеличение на броя по този показател с 49 лица.

Има ръст на внесените в съда прокурорски актове. Превес имат образуваните дела по внесени обвинителни актове, докато през предходната година повече са били внесените споразумения. Прокурорите са решили най-много преписки - 2176 броя.

„Осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт през 2017г. са 997. Нисък остава и процента на оправдателните присъди и решения. Относителният дял на постановените през 2017г. оправдателни присъди и решения, които са 14 спрямо общия брой на внесените в съда обвинителни актове и предложения по чл.78а от НК от прокурорите във Великотърновски съдебен окръг -635 е 2,2 % „ се посочва още в доклада.

През отчетния период не са постановявани оправдателни присъди по дела със значим обществен интерес.

Окръжна прокуратура – Велико Търново по натовареност на прокурорите се нарежда на трето място в страната и няма постановени оправдателни присъди. За втора поредна година няма и върнати дела от съда за допуснати процесуални нарушения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България