Окръжна прокуратура-Перник предаде на съд кмета и заместник-кмета на община Радомир

Снимка: Архив

Окръжна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу кмета на община Радомир – П. Алексиев и Л. Димитрова - заместник кмет на общината, съобщиха от прокуратурата.

Алексиев е обвинен за това, че на 10.12.2015г., в качеството си на длъжностно лице – Кмет на община Радомир се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на чл.51 ал.1, чл.52, чл.55 ал.1 и чл.94 ал.4 от Закона за публичните финанси. Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Те обаче не отиват по предназначението, а за ремонт на общински улици в гр. Радомир – престъпление по чл.254а, ал.2 вр. ал.1 от НК”.

От деянието са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи се в неремонтиране на път гр.Радомир – хижа “Орлите“ и на път гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), както и създаване на нагласа за недоверие на гражданите към държавата и функциите на финансовите й системи.

Зам.-кметът Л. Димитрова е обвинена за това, че в качеството си на длъжностно лице – ИД Кмет на Община Радомир, е съставила официален документ с невярно съдържание - протокол за установяване завършването и за заплащане на строителни и монтажни работи /СМР/. В него са удостоверени неверни обстоятелства, а именно, че са извършени СМР за ремонт на път гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), на стойност 20 900 лева вместо реално извършени СМР на същия път за сумата от 1064.89 лева – престъпление по чл.311, ал.1 от НК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право