Окръжните прокурори в Габрово работили по 2776 преписки за година

95 % от казусите са решени до край

Представен бе годишният отчетен доклад за дейността на прокуратурите от Габровския съдебен район за 2018 г. На събранието присъстваха завеждащ отдел „Специализиран“ при Върховна касационна прокуратура Румяна Арнаудова и завеждащ отдел „Досъдебен“ при Върховна касационна прокуратура Валери Първанов. От Апелативна прокуратура Велико Търново присъстваха и.д. Апелативен прокурор Таня Недкова и прокурор Антоанета Чакърова.

За отчетния период прокурорите от региона са работили общо по 2776 преписки, като 95% от тях са били решени до края на период.

През годината в съдебния район има новообразувани общо 1453 досъдебни производства. 69,5% от всички, наблюдавани през отчетния период досъдебни производства, са приключени през годината. От внесените в съда и прекратени ДП 74% са разследвани в срок до 8 месеца.

Отчетени бяха основните фактори, довели до по-продължителни срокове на разследване по някои дела.

През миналата година държавните обвинители от съдебния район са внесли в съда обвинителен акт, споразумение или с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание общо срещу 584 лица. По разгледаните от съда дела през годината са постановени осъдителни присъди и решения спрямо 559 лица, като оправдателните присъди и решения са едва 1,96%.

Прокурорите Арнаудова, Първанов и Недкова изразиха задоволство от качеството на работа на прокурорите в съдебния район, както и от полаганите усилия за намаляване сроковете на разследване по делата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право