Окръжният съд в Търново с нов председател

Теодорина Димитрова е новият председател на Окръжния съд във Велико Търново. Изборът е на съдийската колегия на ВСС, която е гласувала с 10 гласа „за”.

Трима са подкрепили втория претендент Пламен Борисов,който също е съдия от Окръжния съд в старата столица. Без подкрепа останала третата кандидатка Марияна Лазарова, бивш председател на Административния съд в града, а в момента редови магистрат.

Това е втори опит за избор на председател на търновския съд. В първата процедура отново участваха Борисов и Лазарова. Двамата дори стигнаха до балотаж, но никой не събра нужната подкрепа.

А сега вотът е по нови правила. Това на практика предопределило и нулевата подкрепа за Марияна Лазарова, въпреки че качествата й били високо оценени. Кадровиците, зачитащи закона, отчели, че тя е „външен” кандидат. А промените в ЗСВ изискват по възможност ръководителят да е от същия или по-висок съд.

Преди вота тримата претенденти са изслушани и от общото събрание на съдиите от ОС-Велико Търново, но магистратите не са изпратили мнение кого подкрепят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони