Окръжният съд на Бургас посреща европейски съдии

Окръжен съд – Бургас за втора поред година посреща европейски магистрати по Обменна програма на Европейската мрежа за съдебно обучение. Петима съдии от Испания, Румъния, Англия и Естония ще гостуват в съда в продължение на седмица.

Председателят на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова и един от нейните заместник-председатели, Антоанета Андонова, посрещнаха гостите. Съдия Темелкова изрази надежда споделения опит да бъде интегриран в работата на съда.

„Сигурни сме, че ще осъществим добър диалог, който ще проучва правораздаването в страните от Европейския съюз и взаимната правна помощ по граждански и наказателни дела. Всички ние, говорим с езика на правото, който е общовалиден, но различния прочит и гледни точки го обогатяват“, сподели като очаквания административният ръководител на Бургаския окръжен съд при срещата с европейските съдии.

Основната цел на Програмата за обмен, която се прилага от 2006 г. от Европейската мрежа за съдебно обучение, е да даде възможност на участниците да споделят работата на своите европейски партньори и да се запознаят със съдебната система, различна от тяхната, за да развият взаимно доверие между съдебните органи. В програмата се включват 38 партньори от 28 държави-членки, един от които е Окръжен съд – Бургас в сътрудничество с Националния институт на правосъдието.

В рамките на работната визита, европейските магистрати ще посетят съдебни заседания в Окръжен съд – Бургас, Районен съд - Бургас и Административен съд – Бургас. Те ще се срещнат със свои колеги – магистрати от трите съдилища и Окръжна прокуратура - Бургас.

Коментари

Задължително поле