Никола Саркози вероятно е освободен от ареста

В Гърция арестуваха рускиня, смятана за ключов свидетел в разследването на убийството на журналистката Дафне Галиция

Регионалният министър: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата

Симеон Втори бе специален гост на конференцията „Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“ в Мадрид (СНИМКИ)

Кои жени си купуват по пет вибратора?

Проф. Балтов: Предстои преструктуриране на “Пирогов” – сливане на клиники и увеличение на заплатите до 300 лв.

Арестуваха бус с контрабандни цигари за близо 200 000 лева в Търново Първият удар на полицията за тази година е с предотвратени щети, колкото за цялата 2017 година

Остава високо нивото на водата в карнобатското село Сърнево

Уволниха шефа на “Кеймбридж аналитика” заради злоупотреба с лични данни на потребители на Фейсбук

Турската полиция хвана българин с над 2 килограма кокаин, скрит в ауспуха на джип

Зукърбърг е извикан да даде показания в британския парламент заради скандала с личните данни на 50 млн. потребители

Джеймс Матис: Случаят “Скрипал” показва, че Русия е избрала да бъде стратегически противник

Мъж пострада при експлозия в град Остин

Лавров: Великобритания съзнателно е поела курс към разваляне на отношенията с Русия

Над 35 цивилни загинаха при ракетен огън от сирийски бунтовници в предградие на Дамаск

ОЛАФ възстановява 631 милиона евро в бюджета на ЕК Разследвана е измама за 26,7 милиона евро, присвоени от престъпна групировка

Снимки: Архив

OLAF е издала 346 препоръки през 2016 година към съответните органи на държавите членки и на ЕС. Това ще даде възможност за възстановяването в бюджета на ЕС на сума в размер на 631 милиона евро и за търсенето на съдебна отговорност от измамниците, съобщават от Службата.

Резултатите от разследванията сочат още, че е приключена работата по 272 случая и са започнали 219 нови разследвания. Това показва висока натовареност на фона на постоянното свиване на персонала.

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) отчита за 2016 година, че е работила с усилено темпо, като е насочила вниманието си към мащабни транснационални разследвания. Работата й често водела до финансови препоръки за милиони евро.
Без значение дали става въпрос за разгадаването на ловка схема за измама и за проследяването на откраднати средства на ЕС в транспортен проект на стойност 1,7 милиарда евро или за препоръка за събирането на 26,7 милиона евро, присвоени с измама от престъпна групировка, разследващите служители на OLAF винаги използват уменията си в интерес на данъкоплатците в ЕС, уточняват от Службата.

С разкриването на ловки трансгранични схеми за измама и като работи в координация с националните и европейските органи с цел извършителите да бъдат изправени пред правосъдието, OLAF допринесе в значителна степен за това да се гарантира, че средствата от ЕС могат да достигнат до гражданите, които най-много се нуждаят от тях.

Службата успешно е съкратила още повече продължителността на разследванията си и те средно са приключвали за 18,9 месеца. този факт е отчетен като нов рекорд за OLAF.

OLAF следи и тенденциите в измамите със средства на ЕС. Уникалният мандат позволява на OLAF да има пълна представа за променящия се характер на измамите със средства на Европейския съюз. Като използва информацията, събрана чрез своите разследвания, OLAF анализира най-обезпокоителните тенденции при измамите в емпирично изследване за това как престъпниците се адаптират към новата икономическа и регулаторна среда, като непрекъснато измислят нестандартни и оригинални начини за присвояване на финансовите средства на ЕС. Ето и какво разкрива анализът на OLAF накратко:

Обществените поръчки продължават да са привлекателно поле за изява на измамниците, които си служат с корупция и офшорни сметки за улесняване на измамите. Много случаи на измама в областта на обществените поръчки са транснационални, тъй като новите сценарии за измама често включват възлагащ орган от една държава членка и участници в търговете от няколко други държави членки, които възлагат дейността на дружества подизпълнители, които на свой ред са разположени в различни държави.

Безвъзмездните средства за научни изследвания и заетост представляват доходоносен бизнес, в който все по-разпространени са измамите с двойно финансиране и субсидиране на заетостта.
Престъпните мрежи използват сложни транснационални схеми за избягване на мита.
Естеството на контрабандата на цигари претърпя значителни промени през последните години, като контрабандистите се преориентират към трафика на т.нар. „евтини бели цигари“, т.е. немаркови цигари.
OLAF като център за иновации

През последните години OLAF направи значителни инвестиции в най-новаторски методи и инструменти за разследване. Това способства OLAF да придобие най-съвременните инструменти в областта на криминалистиката и аналитични инструменти, които са гаранция за това Службата да запази водещото си място в световната борба срещу измамите. През 2016 г. OLAF използва тези инструменти, наред с другото, за да анализира т.нар. „Досиета от Панама“, което доведе до започването на няколко разследвания на Службата.

OLAF участва активно в разработването на политика за борба с измамите

Службата редовно играе водеща роля в договарянето на законодателни текстове относно защитата на финансовите интереси на ЕС срещу измами и корупция. През 2016 г. беше постигнат напредък по две важни инициативи в областта на политиката, за което OLAF изигра важна роля. В единия случай беше взето решение, че сериозните престъпления в областта на ДДС, свързани с щети в размер на най-малко 10 милиона евро, ще бъдат включени в приложното поле на директивата относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Съюза, по наказателноправен ред (т. нар. „Директива за защита на финансовите интереси“). Същевременно стана ясно, че при липса на единодушие Европейската прокуратура ще бъде създадена съгласно процедурата за засилено сътрудничество. OLAF и Европейската прокуратура ще работят заедно в тясно сътрудничество, за да се гарантира, че измамниците са не само идентифицирани, но ще бъдат и ефективно изправени пред правосъдието.

С поглед към бъдещето

При все че OLAF е съвременен разследващ орган, който е в състояние да разреши дори най-сложните случаи на трансгранични измами, генералният директор на OLAF Джовани Кеслер е на мнение, че инструментите, предоставени на OLAF от законодателите, трябва да бъдат актуализирани, за да може Службата да се адаптира към настоящата ситуация с измамите. „Според мен бъдещето следва да се посвети на реформи, заяви генералният директор на OLAF. „Като служители, провеждащи разследвания на измами, ние се нуждаем от подходящите инструменти, за да можем да проверяваме евентуално незаконни финансови потоци, да проследяваме парите по цялата верига от сделки с измамна цел и да имаме свободен достъп до помещенията на икономическите оператори или институциите, които може да са замесени в дейности с цел измама“, добави той.

В началото на последната година от своя мандат г-н Кеслер подчерта, че Службата е постигнала отлични резултати действайки напълно независимо, благодарение на персонал, изцяло отдаден на целта да работи в полза на европейските граждани и на сплотен екип от ръководни кадри, които са придали нов импулс в дейността на OLAF. „С поглед към бъдещето аз съм абсолютно спокоен за съдбата на Службата“, каза г-н Кеслер.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Nai golemite izmamnitci sme samite nie – pari po socialni pomoshti, vodeshti do umstvena lennost, demotivacia I marzel, drebni hitruvania, razvrashtavane na duha, dushata I teloto. Apostol Pavel pishe: koito ne raboti ne trebe da iade, tova go kazva na HRISTIANI chakashti doslovno izpalnenie na dumite na Iisus za Vtoroto prishestvie. I oshte da pomagame na siratci I vozrastni vdovici – tolkoz. Otdelno pravosadieto za bogatashite si e parodia na spravedlivost.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.