Олга Куриленко: Звездите да спрат да хленчат

С тайна роля в нов филм

 

Шоубизнесът не е приказка за мен

Бих се върнала като момиче на Бонд

Мъжът трябва да може да ме разсмее

Криминално красивата Олга Куриленко има специална тайна роля в премиерния блокбастър „Черната вдовица“, който вече може да се гледа и в България. Идентичността на нейният маскиран персонаж бе крита до последно и дълго се смяташе, че става въпрос за мъж. Но изненадващо за милиони фенове на комикса под костюма се оказа разкошната украинка Олга.

Куриленко прави своя моделски дебют още на 13 години в Москва и оттам всички пътища за нея водят към Париж. Олга става супермодел още преди да навърши пълнолетие, а в началото на новия век се ориентира и към актьорския занаят. Тя става един от малкото супермодели с успешен пробив в киното и скоро печели уважението дори на по-елитарните критици и коментатори. Световната слава пристига при Олга с ролята на момиче на Бонд в „Спектър на утехата”, който нахлува в кината точно преди десет години. Куриленко продължава да се снима едновременно в комерсиални продукции и артхаус филми. Работи с легенди като Терънс Малик в To the Wonder, партнира на Том Круз в „Забвение” и на Ръсел Кроу в The Water Diviner. През следващите две години предстои да я гледаме в поне четири нови филма.

- Олга, очаровахте феновете си със специална и изненадваща роля в комиксовия блокбастър „Черната вдовица“. Тежък ли беше костюмът на вашия злодейски персонаж във филма?
- Много тежък. И се състоеше от различни пластове – в крайна сметка всяко обличане отнема 30 минути. 

- Това ли е първият изцяло задвижван от жени екшън на мегакорпорацията „Марвел“?
- Мисля, че да. Като жена се почувствах страхотно като видях крайния резултат. Този филм показва как ние може да бъдем готини, силни, сръчни и смели. Много вдъхновяващо. За мен особено удоволствие беше, че ще зарадвам малкото си момче с роля в комиксов филм за супергероини. Моят син е запален по „Човекът паяк“ и има костюм на героя вкъщи. Един път го доведох на снимачната площадка на „Черната вдовица“ без да му казвам кой филм снимаме и кой образ играя аз. Той беше на седмото небе. Показах му се с филмовия костюм и му казах: „Виж, мама е робот!“ После му дадох да носи шлема.

- Какви са разликите между добре смазаната филмова машина на „Марвел“ и тази на поредицата за Бонд, от която също сте била част?
- И двете са големи машини за масово развлечения и в този план си приличат. Образите, които аз играя са много различни. Но усещането да си част от гигантски проект, от нещо огромно, е доста сходно. С първата стъпка на невероятните декори и веднага се пренасяш в тези светове. Да се правят подобни филми е адски сложно. И вълнуващо. 

- А вашата героиня от филмите за Бонд би трябвало да е жива по сценарий и може би ще се завърне?
- Да, някъде там е. Представям си я с 10 деца в Боливия. Би било забавно да се завърне, това е един от малкото персонажи, които не умряха в „Спектър на утехата“. Бих участвала отново във филм за Джеймс Бонд. 

- Вие бяхте една от първите знаменитости с коронавирус в началото на пандемията? Как прекарахте вируса? 

- Чувствах се зле цяла седмица, много уморена и с висока температура. Още тогава призовах всички да се пазят и да приемат ситуацията сериозно. Не отидох в болница, защото не исках да взимам мястото на по-нуждаещите се пациенти, с по-тежки симптоми. Така и не разбрах къде съм хванала вируса, но важното е, че се възстанових и това е зад гърба ми.

- Как ви изглежда Холивуд днес? 
- Холивуд репрезентира една голяма мечта, една приказна в съзнанието на много хора, но за мен това е мястото, на което си изкарвам прехраната със здраво бачкане. На червения килим ние се преструваме играем ролите на приказни герои. Малко е като историята на Пепеляшка. Когато часовникът удари аз отново ставам сива мишка и се прибирам вкъщи. Свалям бляскавата, скъпа рокля и всичко свършва. Това е Холивуд за мен. А и не съм от хората, които се прехласват по червени килими и бляскави приеми.

- Кои са най-важните качества за един мъж във вашите очи?
- Способността да ме разсмее и да ме стимулира интелектуално. Ако един мъж успее да направи това за мен няма да има особено значение как изглежда. Може да е нисък и с голямо шкембе. Лошият характер обаче наистина може да ме отблъсне. Гадният нрав понякога не подлежи на ремонт и реформа.

- Къде ви е по-трудно – в модата или киното?
- Актьорството е много по-трудна и сурова работа от моделството. Да си модел не е особено тежко. В киното е много по-сурово и изискващо. Толкова много подготовка отива за една роля – променяш вида си, изменяш маниерите и акцента си, ставаш съвсем друг човек. Моделството е свързано с много пътуване и това в един момент може да стане изтощаващо. Но сега като се замисля, работата в киното също постоянно ме отвежда на път.

- Смятате ли себе си за политически ангажиран човек?
- Следя политиката, но не съм от хората, които обичат да споделят публично своята позиция. Със сигурност съм загрижена за ставащото по света. Понякога е страшно. И в Украйна, и в Русия и в САЩ. Няма как човек да не е загрижен.

- В Холивуд много се говори напоследък за разликата в заплащането за мъжки и женски роли. Къде заставате вие в този дебат?
- Следя дебата, но ми става смешно когато започнем да говорим за реални числа. Някакви звезди казват „Получих само 15 милиона долара за този филм, а моят колега взе 28 милиона”. И аз си мисля: „Сериозно ли, хора?” Деца гладуват, а вие говорите за десетки милиони долари и се оплаквате. Звучи странно да хленчиш за 15 милиона долара. Аз не очаквам да получа същия хонорар като Том Круз, например. Когато звездите са на едно ниво и мъжът получи повече някак си го разбирам. Но като цяло ми е смешно. Може би трябва да хленчим по-малко.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта