Олимпийският огън не е истински

Тази новина звучи почти както децата научават, че Дядо Коледа не съществува. Организаторите на Париж 2024 разкриха, че олимпийският огън всъщност не е бил истински.
„Котелът използва нова технология, за да не генерира твърде много вредни емисии – обясни Тони Естанге, шеф на организационния комитет. - Бяхме много амбициозни и искахме да съчетаем нещо грандиозно с отговорност към околната среда.“
Вместо истински огън са поставени 40 LED светлини и водна мъгла, които осигуриха пламтящ котел на церемонията по откриването. Но отблизо разликата не се забелязва. Всеки акредитиран може да се доближи максимално до котела в градините Тюлери, а само вода, в която плуват патици, го дели от огнения венец. Ако погледнете по посока на "пламъците", можете да видите издигаща се пара. Всички пламъци са почти еднакви по височина. Заключението е – огънят изглежда измамно истински!
Джудистът Теди Ринер и спринтьорката на дълги разстояния Мари-Жозе Перек запалиха олимпийския огън като последни факлоносци в Тюлери 23:22 часа в петък в ринг с диаметър 7 метра, който виси в балон, носещ се на височина 30 метра. След това той се издигна в нощното небе на Париж. Пламъкът ще гори непрекъснато по време на игрите, а балонът ще остане на земята в градината през деня. Пред нощта отново ще кръжи на около 30 м над Париж.
„За олимпийското движение е важен символът на пламък, който не изгасва преди края на игрите – каза говорител на МОК. - Това е истински олимпийски огън, базиран на церемонията по запалването в Олимп и олимпийския факел, преминал през Франция.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт