Олиото поскъпва с 2 лева от борсата до магазина

В магазините в страната литър олио се продава от 3,35 до 4,15 лева.

Цената му продължава да расте

Доматите поевтиняха с 25 на сто

Търговски вериги слагат между 1,50 и 2 лева надценка на олиото, показват данни на земеделското министерство. Във Варна разликата в цената на едро и тази в хипермаркетите стига 1,57 лева, докато в Ловеч продуктът поскъпва с 2 лева от борсата до магазина.

Олиото продължава да поскъпва и в първата седмица на юли. На едро цената му стига 3,17 лева за литър, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. На дребно в магазините в страната то се продава от 3,35 лв./литър в Смолян до 4,15 лв./литър в Ловеч, Плевен и Търговище. Средната цена за страната е 3,76 лв./литър.

Освен олиото поскъпват и сиренето с растителни мазнини, което вече се продава по 3,50 лева за килограм на едро. Нагоре е и цената на краставиците. Тези от парници са поскъпнали с 3,7 на сто и на борсите вървят по 1,41 лева за килограм, а вносните - с 6,5 на сто до 1,32 лева за кг.

По-ниски обаче са цените на доматите, като оранжерийните поевтиняват с близо 25%, а вносните - с 9 на сто, като цената им се изравнява до 1,60 лева за килограм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес