На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Омбудсманът Диана Ковачева в Сливен за паниката сред родителите: Това, което се случи, е свързано с по-ниското доверие към институциите

Омбудсманът Диана Ковачева и екипът й запознаха медиите с резултатите от проведените срещи в Сливен.

„Това, което се случи преди дни, е тревожна ситуация, защото се внушават страхове на хората. То е свързано с по-ниското доверие към институциите и то – специализираните институции за закрила на детето. Може би там трябва да се работи“, заяви омбудсманът Диана Ковачева при посещението си в Сливен по повод масовата паника сред родителите на деца от уязвимите групи, които ги прибраха от училище заради фалшиви слухове, че социалните служби щели да ги вземат от семействата им. Ковачева препоръча да се работи за индивидуалната оценка на всяко дете.

„Трябва да се повишава капацитета на човешкия фактор – да се повишава образователната квалификация на социалните работници, обучението им. Условията на труд, при които работят, също не са за подценяване“, подчерта тя. Работата на институциите трябва да е насочена най-вече в подкрепа на семейството, защото едно дете се чувства най-добре в семейна среда.

Омбудсманът оцени реакцията на институциите по време на кризата с масовото прибиране на децата от училища и детски градини като адекватна. „Смятам, че те се намесиха по адекватен начин и слава богу, днес децата са в училищата по данни на областния управител на Сливен Чавдар Божурски, с когото имахме среща. Много е важно в този момент да се направи анализ какви са причините да се стигне до тук“, отбеляза Ковачева. През годините институцията на омбудсмана е правила препоръки относно начина, по който работи системата за закрила, тъй като тя е ориентирана най-вече към поемането на рисковете, но превантивният елемент се губел.

Жалбите от граждани на Сливен и областта до омбудсмана, свързани с проблеми на децата, се отнасяли предимно до семейно-правните отношения и контактите с отделите за закрила на детето, отбеляза Ева Жечева, директор на дирекция „Правата на детето“ към омбудсмана. В тази област има системни проблеми, които трябва да бъдат решени, и те не са само резултат от действията на социалните служители. Постъпвали са още оплаквания за насилия в училище и детски градини, а дискриминация срещу деца от ромски произход и за качеството на грижата в центровете за настаняване от семеен тип. Предстоят проверки в голяма част от центровете в страната, особено за деца с увреждания.

Усилията на омбудсмана и екипът му са насочени към навлизането на медиацията в семейните спорове, за което вече са отправени препоръки към правосъдното министерство. Темата се обсъжда и във ВСС.

Диана Ковачева и екипът й бяха в Сливен, където осъществиха изнесена приемна. Разговаряха и приеха жалби и сигнали на 20 граждани. Преди това посетиха сливенския затвор, който е единственият в страната за лишени от свобода жени. Там са разговаряли с 50 затворнички.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.