Омбудсманът Мая Манолова: 460 лева заплата за работа под земята е експлоатация

И контролните органи много често не са си на мястото, и работодателите в България, за съжаление, убеждавам се ежедневно напоследък в това, се чувстват всесилни и вездесъщи. Това каза по време на среща с протестиращи миньори край село Оброчище, Добричка област, омбудсманът на Република България Мая Манолова. Мая Манолова обясни това положение с факта, че хората знаят, че нямат друг избор. Бе посочен за пример районът на мината край Оброчище, където няма много варианти за поминък.

„Просто са принудени да работят за жълти стотинки. На всичкото отгоре не им ги плащат редовно. Много често изобщо не им ги плащат. Продават се фирми на инвеститори, в кавички които са на социални помощи. Заедно с предприятията се продават, образно казано, и работниците, и мисля, че е крайно време държавата да се намеси, защото тези хора имат нужда от подкрепа от институциите, имат нужда държавата да застане зад тях, защото те работят под земята, вършат си работата, а с 460 лв. - подземни работници това е брутално“, заяви Мая Манолова.

Тя каза, че тепърва ще се установява защо мангановата мина е спряла работа. Мая Манолова посочи, че по думи на представител на управлението на фирмата работниците са отказали да влязат в мината. Миньорите пък твърдят, че на тях им е отказан достъп, посочи омбудсманът и допълни:

„Това така или иначе трябва да бъде установено. Според мен тук основните проблеми са други. Има спор, има проблем, има поставени искания и нормалното е да се седне на масата на преговорите. Защо ръководството не го е направило вече 20 дни, е друга тема, защото факт е, че не е в ничий интерес едно предприятие да не работи“. Мая Манолова поясни, че при нарушения концесионният договор може да бъде прекратен. Омбудсманът посочи, че има основни задължения по договора, освен плащане на вноска, като поддържане на техническа безопасност, изисквания за опазване на околната среда, социална програма, но към момента тези приложения липсват към договора. Проверката е в правомощията на Министерски съвет.

Протестът на миньорите от рудник „Оброчище“ ескалира и прерасна в гладна стачка. В нея участват близо 180 души, които се събраха в сряда сутринта на портала на предприятието, поставено под засилена охрана. Освен забавянето на заплатите работниците протестират и срещу постоянното наводняване на галериите от подводни води.

Работата в „Оброчище“ спря на 9 март. От началото на протеста те блокираха два пъти централния път от Дуранкулак за Албена. Техните искания бяха за изплащане на закъснелите заплати и ваучери за храна, а след това поискаха 30% увеличение на заплатите, които са минимални-460 до 490 лева, а на дългогодишните миньори по 610 лв. От инспекцията по труда в Добрич са съставили през това време 11 акта на работодателя заради забавени заплати и ваучери.

Както миньорите, така и от община Балчик, на която територия е рудникът край село Църква, нямат връзка с работодателя и концесионера „Евроманган“. Имаме твърде лоша комуникация, а и проблеми с плащането на данъците от страна на компанията, каза за „Труд“кметът на морския град Николай Ангелов. С регионалния председател на КНСБ в Добрич Гинка Василева смятат да проверят в Министерството на икономиката как се изпълнява концесионния договор.

Мангановото находище е най-голямото в Европа и сред четирите най-богати в света. През 1996 г. мината влезе в списъка за ликвидация заради натрупани дългове и година по-късно правителството на Иван Костов прие оздравителната програма на „Еврокомерс ко“, което взе 60 на сто от рудника на концесия за 25 години, а държавата запази останалите 40 %. Новата компания“Евроманган“ продължи да трупа дългове и се стигна до спиране на производството.От 2003 г. дружеството беше закупено от швейцарската компания „Олберг Холдинг“. Неин изпълнителен директор е 70-годишният минен инженер от Великобритания Дейвид Уелингс. Според миньорите обаче предприятието се управлява от Тереза Данкова, която в първите години е започнала като негова преводачка.

Коментари

Задължително поле